Redactie Sportmagazine

Thibaut, verlaat Atlético!

Dansen op de Titanic, dat vat de situatie bij Atlético Madrid nog het best samen. Op 9 mei in de finale van de Europa League, maar wel een gigantische schuld van 155 miljoen euro.

De economische crisis wordt in Spanje keihard aangepakt door premier Rajoy, en het voetbal ontspringt de dans niet. De Spaanse clubs hebben namelijk een totale schuld bij de fiscus van 752 miljoen euro.

Spaans minister van Sport José Ignacio Wert had onlangs de volgende staalharde boodschap voor de Spaanse voetbalwereld: “De schulden van het voetbal zullen door het voetbal zelf betaald worden.” Bedoeling is dat de Spaanse clubs tegen 2020 al hun schulden dus zelf wegwerken.

Met dat doel voor ogen sloot Wert een akkoord af met de Spaanse voetballiga. In dat akkoord staat dat clubs gedwongen kunnen worden om een speler te verkopen zodat ze hun fiscale verplichtingen kunnen nakomen. Clubs kunnen zelfs uitgesloten worden van de competitie, als ze in gebreke blijven.

Dat is slecht nieuws voor een aantal ploegen, maar toch vooral voor Atlético Madrid, dat met een schuld van 155 miljoen euro de tweede op de ‘schuldenrangschikking’ – Barcelona met 48 miljoen euro – ver achter zich laat.

Voor een club die afgelopen zomer nog 85 miljoen euro incasseerde aan transfergeld (waarvan 45 voor Sergio Agüero en 29 voor David De Gea), is dat zelfs ronduit alarmerend. Dat het zelf de markt nog opging om voor 40 miljoen euro Radamel Falcao bij FC Porto weg te kopen, is dan eigenlijk wraakroepend.

Dat zal deze zomer niet meer kunnen. Integendeel, wil het niet uit competitie gezet worden, dan zal Atlético noodgedwongen heel wat spelers moeten verkopen. Dat zal zonder enige twijfel gevolgen hebben voor de sportieve prestaties van de ploeg.

Bovendien onderzoekt de Europese Commissie op dit moment nog of Atlético Madrid bij de afbetaling van zijn schulden niet bevoordeeld wordt ten opzichte van andere clubs. Wat het riskeert als dat zo zou blijken te zijn, is nog niet duidelijk.

Kortom, Atlético Madrid gaat sowieso woelige tijden tegemoet. Reden genoeg dus om te zeggen: Thibaut, verlaat Atlético! Zijn eigen prestaties bij de rood-witten zullen ook volgend seizoen misschien nog van hetzelfde niveau zijn, de ploeg in zijn geheel zal wegzinken in de schuldenzee.

Is het dan niet beter om volgend seizoen nog wat op te steken van Petr Cech bij Chelsea?

Steve Van Herpe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier