‘Tientallen Russische atleten gebruikten doping in Sotsji’

Een langlaufwedstrijd in Sotsji werd gehouden bij temperaturen van 16 graden. © Reuters

De voormalige directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou, Grigory Rodchenkov, heeft aan de New York Times bevestigd dat Russische atleten tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014 hebben geprofiteerd van een dopingprogramma van de overheid. Dopingexpert Peter Van Eenoo noemt de onthulling “extreem onrustbarend”.

“We waren heel goed uitgerust, we wisten wat ons te doen stond en we waren heel goed voorbereid op Sotsji, zoals nooit tevoren. Het werkte als een Zwitsers horloge”, aldus Grigory Rodchenkov in het artikel dat donderdag op de website van The New York Times werd gepubliceerd. Volgens Rodchenkov hebben “tientallen atleten”, onder wie minstens 15 medaillewinnaars, geprofiteerd van het dopingprogramma. Hij heeft het over onder meer over 14 leden van het langlaufteam en twee ervaren bobsleeërs.

Urineswitch

Rodchenkov gaf toe dat hij een cocktail brouwde van drie anabole steroïden. Die werden vermengd met alcohol zodat de doping niet lang detecteerbaar was. Verder verwisselden geheimagenten tijdens de Spelen met zijn hulp urinestalen van Russische atleten door cleane urine die enkele maanden eerder was verzameld. Zo vermeed men dat Russen tegen de dopinglamp liepen. In totaal zouden zo’n 100 urinestalen verwisseld zijn, blijkbaar via een gat in de muur.

Om de beschuldigingen te staven gaf Rodchenkov de New York Times verschillende e-mails tussen hem en de Russische minister van Sport waarin de atleten vermeld worden die uit het programma voordeel haalden. Rodchenkov moest eind 2015 opstappen als directeur van het antidopinglab, nadat het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld losbarstte. Omdat hij vreesde voor zijn leven, verhuisde hij in 2016 naar de Verenigde Staten. Vorige week maakte klokkenluider Vitali Stepanov op de Amerikaanse tv-zender CBS al bekend dat vier Russische atleten met behulp van doping goud hebben behaald op de Winterspelen van Sotsji. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) startte intussen een onderzoek.

‘Extreem onrustwekend’

De Belgische dopingexpert Peter Van Eenoo is bijzonder geschrokken van de onthullingen.

Peter Van Eenoo
Peter Van Eenoo© Filip Naudts

“Als dit klopt, is het extreem onrustwekkend”, zei hij donderdag aan het Nederlandse radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. “Sjoemelen kan op vele manieren, daar hebben wij echter onze detectiemethodes voor. De antidopingcontrole wordt op stelten gezet als men ongemerkt een staal kan openen, de urine verwisselen en het staal weer kan afsluiten. Het kan natuurlijk ook nog een broodje-aap-verhaal zijn. Daar hoop ik heel sterk op.”

Van Eenoo beweert dat de verzegeling van de dopingstalen vrijwel sluitend is. “Er zijn extreme tests uitgevoerd, maar wat men ook probeerde, het lukte niet om de stalen te openen zonder de verzegeling te verbreken. Ik ben dan ook stomverbaasd. Hoe doen ze dit, hoe is dit mogelijk? Ik heb geen idee waar dat gat in de muur moet hebben gezeten. Ik heb het nooit gezien.”

De Russische minister van Sport reageerde dan weer afwijzend. Volgens Vitali Mutko zijn de beweringen van Rodchenkov “absurd”. “De beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd. We zullen dit artikel analyseren en beslissen hoe we zullen reageren”, verklaarde hij aan het Russische persagentschap TASS.

Slechte prestaties in Vancouver

Rusland is na een vernietigend WADA-rapport door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) sinds november geschorst voor elke internationale competitie. Op 17 juni weten de Russische atleten of ze mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio van komende zomer.

Rusland is traditioneel een sterk wintersportland, maar tijdens de Olympische Spelen in het Canadese Vancouver, in 2010, waren de resultaten ondermaats geweest – eindigde het land slechts zesde in de medaillestand. In eigen land wilde men beter presteren, en zo kwam het dopingprogramma tot stand.

Na de spelen in Sotsji werd Rodchenkov de prestigieuze ‘Orde van Vriendschap’ toegekend door de Russische president Poetin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier