Tigers en Dragons net als Duivels

Bondscoach Dominique Baeyens met zijn Red Lions. © BELGA

De nationale vrouwen- en mannenploeg volleyballen de komende weken tegen de absolute wereldtop.

Jongeren een kans geven om aan te sluiten bij de kern en het behoud realiseren, ziedaar het tweevoudige gezamenlijke doel van de Yellow Tigers en de Red Dragons. De beide nationale volleybalploegen werken de komende weken het eerste officiële luik van hun zomerprogramma af. De Yellow Tigers van coach Gert Vande Broek debuteerden vorig jaar in de hoogste klasse van de World Grand Prix met een spraakmakende 0-3-overwinning in en tegen Turkije en sloten hun reeks van negen wedstrijden af met een op papier nog grotere stuntzege tegen Rusland. Daardoor vechten ze nu opnieuw drie weekends na elkaar duels uit met de beste volleyballanden ter wereld.

Net als twaalf maanden geleden speelde België vorige week zijn eerste wedstrijd tegen Turkije, ditmaal in het Russische Kaliningrad. De week voor hun afreis naar Rusland tankten de dames alvast vertrouwen door het nummer 10 van de FIVB-wereldranglijst te verslaan op het prestigieuze internationale toernooi van Montreux. De Yellow Tigers (FIVB 15) moesten het vorige week ook nog opnemen tegen Rusland (FIVB 4) en Nederland (FIVB 14). Dit weekend staan in Macau (China) wedstrijden op het programma tegen China (FIVB 2), Brazilië (FIVB 3) en Servië (FIVB 6). Op 24, 25 en 26 juni treft België nog Turkije, Brazilië en Italië (FIVB 8) in Ankara.

De Tigerselectie voor de eerste twee toernooien: JasmienBiebauw, IlkaVandeVyver, LiseVanHecke, KajaGrobelna, CharlotteLeys, CélineVanGestel, BrittHerbots, LauraHeyrman, FreyaAelbrecht, ValérieCourtois, BrittRuysschaert, AmberDeTant, Nathalie Lemmens en HélèneRousseaux. In Ankara komen DominikaSobolska, DominikaStrumilo en Aziliz Divoux in de plaats van Lemmens, Grobelna en Biebauw.

Nadat ze zich vorig jaar in de kijker speelden in groep 2, kregen de Red Dragons (FIVB 21) een wildcard voor groep 1 van de World League. Vrijdag maakt het team van Dominique Baeyens in Australië zijn debuut op het allerhoogste niveau. De Belgische mannen spelen er dan tegen het thuisland (FIVB 13). Zaterdag en zondag volgen wedstrijden tegen respectievelijk Italië (FIVB 4) en Frankrijk (FIVB 10). Vanaf 24 juni strijden ze in Rome tegen de VS (FIVB 5), Italië en Australië. Het eerste weekend van juli zijn Frankrijk, Brazilië (FIVB 1) en Polen (FIVB 2) de tegenstanders in Nancy. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen degradeert alleen het laatste land uit de hoogste afdeling. Ook al laten sommige toplanden een deel van hun spelers rusten met het oog op de Olympische Spelen, toch belooft het voor de Yellow Tigers en voor de Red Dragons een zware dobber te worden.

Dominique Baeyens kiest zijn 14-koppige selectie uit volgende 17 namen: Sam Deroo, Stijn D’Hulst, Laszlo De Paepe, Tomas Rousseaux, Bram Van den Dries, SanderDepovere, MatthiasValkiers, SébastienDumont, JelleRibbens, GertVanWalle, JolanCox, PieterVerhees, SimonVandeVoorde, ArnoVandeVelde, SeppeBaetens, FrançoisLecat en KevinKlinkenberg.

(Roel Van den broeck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier