Tips & tricks voor dé perfecte actiefoto

© Samo Vidic

Urban sports fotograferen is onhaalbaar voor beginners? Think again. Dankzij de tips van de Sloveense topfotograaf Samo Vidic leer je heel snel avontuurlijke shots nemen. Hij trok onlangs in het kielzog van parkour-collectief Storror naar Istanboel dat één missie voor ogen had: alle mogelijke hindernissen overwinnen om de grens tussen Europa en Azië over te steken.

First things first, hoe begin je aan een sportfotoshoot?

Een goede voorbereiding is essentieel, zeker bij snelle en onvoorspelbare disciplines zoals parkour waarbij de atleten zonder ondersteuning rennen, springen en klimmen om obstakels zoals gebouwen te overwinnen. Mijn Canon EOS-1D X Mark II toestel en mijn favoriete EF 70-200 mm F/2.8 L IS II USM lens haal ik pas uit mijn tas nadat ik met de atleten heb gepraat en de omgeving grondig heb verkend. Zo weet ik precies waar de ideale plekjes zijn voor het perfecte shot. Toen ik in Istanboel Storror fotografeerde voor Canon, heb ik heel wat foto’s genomen vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Pas dan schakelden we over naar de grotere en gevaarlijkere stunts.

Met welke uitdagingen hou je best rekening als je een fotoshoot van een urban sport plant?

Vergeet nooit dat de beste foto’s bij natuurlijk licht genomen worden. Daarom is het belangrijk om zo snel en efficiënt mogelijk te werken. Het kan bovendien wel even duren vooraleer je door je shotlist heen bent als er veel volk is op de locatie waar je zult shooten, zeker als de atleten bepaalde stunts voor het eerst uitproberen. Verder lijkt het een evidentie, maar voor je vertrekt, check je best nog eens of je al het nodige materiaal bij hebt: de juiste lenzen, opgeladen batterijen, reserve geheugenkaarten, …

Tips & tricks voor dé perfecte actiefoto
© Samo Vidic

Zijn er veiligheidsmaatregelen nodig als je parkour-atleten fotografeert?

Regel nummer één is dat de veiligheid van de atleten en de fotograaf primeert. Voor je fotoshoot controleer je best de weervoorspellingen, want regen is de meest geduchte tegenstander van de parkour-atleet. Het is ook verstandig om na te gaan of de atleten goed voorbereid zijn en de stunts helemaal zien zitten. Een sterk beeld vastklikken, is het absolute doel, maar veiligheid blijft nog altijd het allerbelangrijkste.

Canon lanceert de EOS M50 als de ideale vlogcamera. Wat zijn zijn troeven?

Het is een licht toestel dat tot tien beelden per seconden kan maken, waarmee je in de hoge 4K resolutie kan werken en foto’s soepel overbrengt naar de cloud of een smartphone.

Welke zijn de ideale Canon-lenzen om urban sports te fotograferen?

Je moet absoluut met de meest veelzijdige en robuuste lenzen werken, want je materiaal kan enkele stoten te verwerken krijgen. Voor een snelle sport zoals parkour is de groothoeklens van Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM een aanrader, zowel voor de stevigheid als voor de flexibiliteit. Voor afstandsbeelden is de Canon EF 70-200mm f/2.8L Is II USM dan weer een uitstekende keuze. Hiermee kan je het detail perfect scherpstellen en de atleet tegen de achtergrond naar voor laten komen. Met beide lenzen krijg je scherpe beelden met perspectief in de hoogte en de achtergrond, doorgaans het dramatische element bij uitstek in het geval van parkour.

Tips & tricks voor dé perfecte actiefoto
© Samo Vidic

Welke manuele instellingen kan je gebruiken om sportieve avonturen te fotograferen?

Parkour-atleten bewegen snel, maken sprongen en rennen over oppervlaktes op uiteenlopende hoogtes. Daardoor is het zo moeilijk om ze te fotograferen. Om hun acties helemaal te capteren, werk je best met de snelste sluitertijd. Je hebt minstens 1/1000 seconde of sneller nodig, waarbij je de autofocus op AI Servo instelt en de hoogst mogelijke beeldsnelheid kiest.

Foto’s maken in de drukste steden van Europa is wellicht niet evident. Kun je jouwonderwerp isoleren als er beweging in het kader is?

De beste parkour-plekjes vind je doorgaans inderdaad in de drukste, volgebouwde steden. Daar gaat die sport ook over. Maar dan moet je inderdaad je onderwerp nog isoleren. Als er veel mensen rondlopen, gebruik ik een lens met een diafragma van 2.8, omdat je daarmee de diepte kunt beperken.

Wat raad je aan aan beginnende fotografen die hun eigen stijl willen ontwikkelen?

Maak foto’s bij alle soorten licht en vanuit verschillende hoeken en perspectieven. Toen ik pas startte, heb ik veel verschillende soorten sport gefotografeerd. Ga dus naar de sportclub in jouw buurt, want zo zal je je vaardigheden als fotograaf verfijnen en de mogelijkheden van je toestel leren kennen. Maar een ding moet je goed onthouden: al doende leert men, en dat is in de fotografie niet anders.

Wie is Samo Vidic

Sportfotograaf Samo Vidic is geboren in Slovenië en begon als amateurfotograaf toen hij 17 was. Door zijn fascinatie voor de mogelijkheden van camera’s, lenzen en films groeide zijn kennis snel, waardoor hij op 23-jarige leeftijd startte als professioneel fotograaf. Sinds 2005 werkt hij voor Red Bull en mag hij ’s werelds beste atleten fotograferen. Samo is lid van het Limex images-team en levert materiaal aan Getty Images, waarvoor hij heel uiteenlopende sportevenementen in beeld brengt. Hij schiet ook beelden voor de reclamecampagnes van toonaangevende sportbedrijven en zijn foto’s verschenen al in de meest toonaangevende sportmagazines van de wereld, zoals Outside, L’Équipe en ESPN. Meer info: www.samovidic.com

Wil je meer weten over Storror en wil je leren de perfecte landschapsfoto maken? Lees dan de andere artikels in dit dossier.