Toekomst van Casteels als bondscoach van Lions onduidelijk

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Blijft Eddy Casteels bondscoach van de Belgian Lions? Of krijgt onze nationale basketbalploeg straks een nieuwe omkadering?

Al sinds 2005 vormen Jacques Ledure (manager), Jacques Stas (assistenttrainer) en Eddy Casteels (bondscoach) een hecht trio aan het hoofd van de nationale ploeg. Onder hun impuls startte de Belgische basketbalbond een project dat resulteerde in twee opeenvolgende EK-deelnames: in 2011 in Litouwen en afgelopen september in Slovenië.

In Slovenië bereikten de Belgian Lions de tweede poulefase: een meer dan verdienstelijke prestatie. Toch is het niet zeker of het project een vervolg krijgt.

Pas eind deze week staat er voor het eerst een vergadering gepland tussen Ledure en de bondstop (met onder meer voorzitter Cyriel Coomans). Géén Eddy Casteels die bij de gesprekken aanwezig zal zijn, hoewel hijzelf al meteen na het EK aangaf verder te willen gaan met deze groep Belgian Lions. Dat bevestigt ook Jacques Ledure: “Uiteraard zouden wij graag met dezelfde équipe verder werken, we hebben er al acht jaar lang ons hart en ziel ingestopt. Maar het is afwachten hoe de bond dat ziet. Want we kunnen enkel resultaten halen als we dezelfde middelen blijven behouden.”

Een financiële kwestie dus. Al wil Ledure dat niet met zoveel woorden gezegd hebben. Dat het zo lang duurt vooraleer er een eerste onderhoud komt om over de toekomst van onze nationale basketbalploeg te praten, heeft ook andere redenen, zo legt Ledure uit: “Aangezien de trekking voor het EK-kwalificatietoernooi pas in maart plaatsvindt, heeft de bond de tijd genomen om een evaluatie te maken. Er is geen haast bij, de nationale ploeg komt toch niet meteen weer in actie.”

Ondertussen moet Eddy Casteels afwachten, hij zit momenteel thuis zonder club. In Gazet van Antwerpen gaf hij onlangs aan dat nu eerst tijd te willen maken voor zijn gezin. Hij is ook bezig aan een tweede boek: Extra Time, het levensverhaal van Salah Mejri, de Tunesische reus (2m16) die Casteels bij Antwerp Giants onder zijn hoede had en die nu voor Real Madrid uitkomt.

Ook is Casteels door de Belgische sportpersbond genomineerd voor de trofee Coach van het Jaar, samen met onder meer Marc Wilmots, Jacques Borlée en Gert Vande Broek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier