Toestand Michael Schumacher is nog steeds kritiek

© AFP

Michael Schumacher ligt in het ziekenhuis na een zwaar skiongeval nabij Méribel in de Franse Alpen. Zijn toestand blijft kritiek. ‘Hij vecht voor zijn leven’, aldus de behandelende artsen.

Michael Schumacher ligt in het ziekenhuis na een zwaar skiongeval nabij Méribel in de Franse Alpen. Zijn toestand is nog steeds kritiek, zegt het Centre Hospitalier Universitaire van Grenoble (CHU). De zevenvoudige F1-wereldkampioen vecht voor zijn leven.

Zijn manager Sabine Kehm zei dat de 44-jarige Duitser op zijn hoofd is gevallen en daarbij een helm droeg. Verder zei ze dat hij niet alleen was. De F1-legende zou volgens verschillende Franse media buiten de piste een rots geraakt hebben.

‘Hij leed aan een ernstig hoofdletsel met coma bij aankomst en had onmiddellijk een neurochirurgische ingreep nodig’, aldus het CHU.

Een persconferentie maandagochtend bevestigt opnieuw de kritieke toestand van de voormalige F1-piloot. Volgens de artsen is het op dit ogenblik onmogelijk te oordelen of en hoe Schumacher het ongeval overleeft. Een tweede operatie wordt voorlopig wel uitgesloten. ‘Elke mogelijke behandeling is uitgevoerd om de druk op de hersenen te verlichten’, klinkt het bij het ziekenhuis. ‘Nu is het afwachten. Hij vecht voor zijn leven.’

Een arts stelde dat Schumacher aan erg hoge snelheid geskied moet hebben. “We denken dat zijn helm hem heeft gered. Zonder zijn helm zou hij hier niet meer geweest zijn.”

SteunbetuigingenDe Duitse bondskanseliere Angela Merkel heeft via regeringswoordvoerder Steffen Seibert gereageerd op het bericht dat zevenvoudig F1-wereldkampioen Michael Schumacher een ernstig hoofdletsel heeft overgehouden aan een skiongeval. ‘Net als miljoenen Duitsers waren ook de bondskanselier en de leden van de regering buitengewoon ontdaan, toen ze op de hoogte werden gesteld van Michael Schumachers zware skiongeval’, aldus Seibert.

‘We hopen samen met Michael Schumacher en met zijn familie dat hij zijn verwondingen te boven kan komen. We wensen zijn vrouw, zijn kinderen en zijn familieleden in deze moeilijke uren sterkte en verbondenheid.’

Sebastian Vettel, viervoudig wereldkampioen Formule 1, reageerde eerder al met ontzetting op de berichten dat zevenvoudig F1-wereldkampioen Michael Schumacher een ernstig hoofdletsel heeft overgehouden aan een skiongeval. ‘Ik ben gechoqueerd en ik hoop dat zijn toestand zo snel als mogelijk verbetert,’ verklaarde de 26-jarige Duitser, die goed bevriend is met Schumacher. ‘Ik wens zijn familie veel sterkte.’

Ook de renstal Ferrari heeft gereageerd op het nieuws. “We hopen zo snel mogelijk goed nieuws te horen”, aldus Scuderia op zijn website. Voorzitter Luca di Montezemolo en sportief directeur Stefano Domenicali houden contact met het gezin van de Duitser.

Michael Schumachers gezin heeft verklaard erg dankbaar te zijn voor de massale steun. ‘Wij willen de media vragen om onze privésfeer en die van onze vrienden te respecteren. We danken jullie voor de steun’, zo luidde het in een mededeling die door Sabine Kehm, de manager van Schumacher, in naam van de familie werd verspreid. Het gezin dankt ook de artsen, die Schumacher in het Franse Grenoble behandelen. ‘We weten dat ze al het mogelijke doen om Michael te helpen.’
Ongelukken

Eind 2012 nam Schumacher voor de tweede keer in zijn carrière afscheid van de Formule 1. In zijn loopbaan won hij twee wereldtitels met Benetton en werd hij vijf keer op een rij wereldkampioen met Ferrari.

Schumacher was eerder al betrokken bij ongelukken. Zo was er een ongeval met een motorfiets in 2009 in het Spaanse Cartagena, waarbij hij onder meer een ruggenwervel en een rib beschadigde. (Belga/KVDA/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier