Tokio 2020: baas Japans Olympisch Comité zet stap opzij wegens corruptieonderzoek

Tsunekazu Takeda © Belga Image

Tsunekazu Takeda stopt in juni als voorzitter van het Japans Olympisch Comité (JOC), wanneer zijn huidig mandaat afloopt. Tegen Takeda (71) loopt in Frankrijk een onderzoek wegens corruptie. Zelf houdt hij zijn onschuld staande.

Takeda maakte dinsdag op een persconferentie in Tokio, waar volgend jaar de Olympische Spelen plaatsvinden, bekend geen kandidaat te zijn voor een nieuw mandaat.

‘Ik geloof niet dat ik iets illegaals heb gedaan,’ zei hij daarbij. ‘Het doet me pijn dat ik zo’n hetze heb gecreëerd, maar ik vind dat het mijn verantwoordelijkheid is om de rest van mijn termijn uit te doen.’

Onderzoek

Takeda is het voorwerp van een onderzoek van het Franse gerecht, dat zicht probeert te krijgen op twee verdachte betalingen van circa 1,8 miljoen euro, goedgekeurd door Takeda, tijdens de campagne die Japan in 2013 voerde om de Spelen van 2020 toegewezen te krijgen. Dat gebeurde ook, ten nadele van Madrid en Istanboel.

De betaling gebeurde door het Japanse bidcomité aan het Singaporees adviesbureau Black Tidings. Dat bedrijf wordt gelinkt aan Papa Massata Diack, de zoon van de Senegalees Lamine Diack, de inmiddels geschorste oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. Diack zou als lid van het IOC in ruil voor het geld zijn stem aan Tokio hebben gegeven. Zowel vader als zoon Diack wordt in Frankrijk beschuldigd van corruptie.

Onschuld

De Franse magistraten stelden Takeda op 10 december officieel in verdenking.

Die hield altijd zijn onschuld vol. Ook de Japanse regering heeft altijd volgehouden dat het bid van Tokio clean is. Een panel van het JOC oordeelde eerder dat het gaat om legitieme betalingen voor consultingopdrachten.