Tokio organiseert Olympische Spelen in 2020

© AFP

De Zomerspelen van de 32e Olympiade werden op de 125e Algemene Vergadering van het Internationaal Olympisch Comité aan Tokio toegekend.

Dat maakte IOC-voorzitter Jacques Rogge in het Argentijnse Buenos Aires bekend. De Japanse hoofdstad kreeg de voorkeur op het Turkse Istanboel en het Spaanse Madrid.

Tweede Wereldoorlog

Het is de tweede keer, na 1964, dat de Spelen in Tokio zullen plaatsvinden. Ook de Spelen van 1940 waren aan Tokio toegekend, maar die Spelen gingen toen door de Tweede Wereldoorlog niet door.

Ook in 1916 en 1944 waren er door oorlog geen Spelen, zodat die van de 32e Olympiade de 29e Zomerspelen worden.

Tokio werd door het Olympisch Comité massaal verkozen. In de tweede stemronde – Madrid viel af in de eerste ronde – kregen de Japanners 60 stemmen, terwijl Istanboel zich moest troosten met 36 stemmen.

Madrid en Istanboel grepen zo respectievelijk voor een derde en vijfde keer naast de Zomerspelen. Bij het bekendmaken van het nieuws gingen honderden Japanse journalisten, die allen naar Buenos Aires afgezakt waren, in de zaal uit hun dak.

In Tokio zelf, waar het op het moment van de bekendmaking (22u30 onze tijd) vroeg in de ochtend was, kwamen duizenden inwoners de straten op om te vieren.

Fukushima

Vooraf waren er heel wat veiligheidsvragen over de Japanse kandidatuur, zeker omdat Tokio op 250 kilometer ligt van het rampgebied Fukushima, waar nog steeds schadelijke radioactieve straling gemeten wordt. Vorige week raakte zelfs bekend dat de nucleaire dreiging verhoogd werd van niveau 1 naar niveau 3, omdat er plots 300 ton radioactief water uit een opslagtank begon te lekken.

De Japanse premier Shinzo Abe kwam in Buenos Aires de aanwezigen alvast persoonlijk geruststellen. “Ik verzeker u dat de situatie onder controle is. Tokio heeft en zal nooit schade oplopen van de straling in Fukushima. Het radioactieve gebied is slechts 0,3 vierkante kilometer groot en wordt zorgvuldig afgeschermd.”

De Japanse premier was in 1964, toen Tokio de Spelen een eerste keer ontving, tien jaar oud. “Als ik mijn ogen sluit, herinner ik me nog de openingsceremonie. Het was ronduit fascinerend”, sprak de man vol nostalgie.

Compacte infrastructuur

Een grote troef van Tokio was de compacte infrastructuur, zo zou 85 procent van de wedstrijdlocaties zich binnen een straal van acht kilometer van het olympisch dorp bevinden. Opmerkelijk is ook dat een deel van de infrastructuur uit 1964 hergebruikt zal worden. Het nieuwe olympische stadion zal trouwens gebouwd worden op de funderingen van het oude uit 1964.

Ook de Winterspelen vonden al twee keer in Japan plaats: in 1972 in Sapporo en in 1998 in Nagano.

De 28e Zomerspelen vinden in 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro plaats. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier