Tour de France even stilgelegd na protest Franse boeren

Een politieman gebruikt pepperspray tegen protesterende boeren tijdens de Tour de France © Belga

De zestiende etappe in de Ronde van Frankrijk is dinsdagmiddag na zowat 30 km koers een tijdje geneutraliseerd door de Tourdirectie. Lokale boeren hadden uit protest strobalen op de weg gegooid. Meerdere renners klaagden ook over irritatie aan de ogen omdat er traangas in het peloton zou zijn gespoten.

De Tour de France is vandaag even opgeschrikt door protest van Franse boeren. Die hadden de weg proberen te versperren met hooibalen en een kudde schapen. CNN meldt dat de Franse boeren protesteerden omdat ze gehoord wilde krijgen van de Franse minister voor Landbouw Stéphane Travert.

De politie drijfde de protestanten met pepperspay terug, maar die kwam in de ogen van enkele wielrenner terecht. Tourbaas Christian Prudhomme besliste daarop om de wedstrijd even stil te leggen.

Na een oponthoud van ongeveer een kwartier vlagde Prudhomme de wedstrijd rond 12u35 opnieuw op gang. Het peloton trekt dinsdag voor het eerst de Pyreneeën in voor een etappe over 218 km tussen Carcassonne en Bagnères-de-Luchon.