Tsjechië stoot door naar kwartfinales EK voetbal

(Belga) Tsjechië heeft zich zaterdag als winnaar van groep A geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal in Polen en Oekraïne.

Op de derde en laatste speeldag in de poulefase won Tsjechië in Wroclaw met 1-0 van Polen. In de andere wedstrijd klopte Griekenland het Rusland van Dick Advocaat met 1-0. De Grieken stoten samen met Tsjechië door. Polen had met 2 op 6 voor aanvang maar één opdracht en dat was winnen. De thuisploeg, met Anderlecht-verdediger Marcin Wasilewski opnieuw in de ploeg, nam dan ook meteen het heft in handen. Het balbezit resulteerde in de tiende minuut in een grote kans voor Lewandowski. De prijsschutter van Borussia Dortmund schoot echter naast. Goed tien minuten later dreigde Polen opnieuw langs Boenisch, die zijn schot gepareerd zag door Cech. Tsjechië, dat moest aantreden zonder de geblesseerde spelmaker Rosicky, herstelde gaandeweg het evenwicht maar echt dreigen deed het elftal van coach Bilek voor rust niet. Oudgediende Milan Baros werd in de spits amper bereikt door zijn ploegmaats. Na de koffie stokte de motor bij Polen, waar Wasilewski na een uur geel kreeg. Tsjechië kreeg nu kansen maar stuitte aanvankelijk nog op doelman Tyton. In de 72e minuut was het toch raak. Middenvelder Jiracek werkte mooi af na een assist van Baros. Polen kwam via Wasilewski nog dicht bij 1-1 maar hij kopte over. Tsjechië speelt in de kwartfinales tegen het nummer 2 uit poule B (de groep met Nederland, Duitsland, Denemarken en Portugal). Griekenland treft de winnaar van die groep. (JANEK SKARZYNSKI)