Turkse WK-held Ilhan Mansiz wil kunstschaatsen op Winterspelen

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Ilhan Mansiz, de held van Turkije op het WK voetbal van 2002, hoopt zich te kwalificeren voor het kunstschaatsen op de Winterspelen van volgend jaar in Sotchi.

Zegt de naam Ilhan Mansiz u nog iets? De held van Turkije op het WK voetbal 2002 is aan een tweede carrière in het kunstschaatsen bezig en hoopt voor zijn land te kunnen schitteren op de Winterspelen van volgend jaar in Sotchi. Ilhan Mansiz (37) voetbalde voor onder andere Besiktas in eigen land, Vissel Kobe in Japan en Hertha Berlijn in Duitsland. Zijn hoogtepunt beleefde de aanvaller met Turkije op het WK voetbal van 2002 in Zuid-Korea en Japan. Met belangrijke doelpunten tegen Senegal in de kwartfinale en Zuid-Korea in de troostfinale leidde Ilhan de voetbalgekke Turken toen naar een historische derde plaats. In de verloren halve finale tegen eindwinnaar Brazilië vergaarde hij bovendien wereldfaam door met een fabelachtige actie Roberto Carlos te passeren (zie video onder het artikel).

In 2007 moest Ilhan echter op 32-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière zetten na een ernstig verkeersongeval in München.

Ster op het ijs Na een lange revalidatieperiode kreeg Ilhan Mansiz een plaatsje in het televisieprogramma Buzda Dans, het Turkse Dancing on Ice (Sterren op het IJs). Daar leerde hij Olga Bestandigova kennen, zijn danspartner met wie hij intussen al enkele jaren een relatie heeft.

Het koppel traint momenteel in de Verenigde Staten met als doel zich te kwalificeren voor het kunstschaatsen voor paren op de Winterspelen van 2014 in het Russische Sotchi.

Bestandigova nam voor Slowakije al deel aan de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. ‘Het was ‘Oli’ die mijn talent voor schaatsen opmerkte,’ zegt Ilhan aan The Guardian. ‘Ik wilde altijd al een tweede sportcarrière starten na het voetbal, maar ik had nooit gedacht dat het schaatsen zou worden.’

Ilhan en Bestandigova moeten zich wel nog kwalificeren, en krijgen daartoe de kans op de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf in september. ‘Een medaille verwachten we niet, maar het zou al mooi zijn om te kunnen deelnemen. Ik zou de eerste atleet worden die zowel aan het WK voetbal als aan de Winterspelen deelneemt. Toen ik op mijn 32e voor het eerst op het ijs stapte, had ik zelfs nog nooit naar het schaatsen gekeken.’

Ilhan Mansiz passeert Roberto Carlos:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Golden goal tegen Senegal:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier