Tweede punt voor Red Panthers

De Belgische hockeyvrouwen hebben op de Olympische Spelen ook hun vierde wedstrijd in groep A niet kunnen winnen. De Red Panthers bleven tegen het zeven plaatsen hoger gerangschikte Japan op een 1-1 gelijkspel steken.

De meisjes van coach Pascal Kina kregen enkele uitstekende kansen in de eerste helft. Stéphanie De Groof trof de paal na een strafcorner, Hélène Delmée strandde op de keeper en een poging van Charlotte De Vos werd van de lijn gekeerd. Vlak voor rust (34ste) lukte het toch, toen Jill Boon een strafslag binnenpegelde. Na de pauze hielden de Belgen goed stand, tot het slotkwartier. In de 58ste minuut maakte Yukari Yamamoto op de counter de 1-1. De Red Panthers hadden zaterdag in hun openingswedstrijd een 3-0 nederlaag geleden tegen regerend olympisch kampioen Nederland. Twee dagen later hielden ze vice-olympisch kampioen China in bedwang (0-0) en donderdag gingen ze met 3-0 onderuit tegen Groot-Brittannië. Maandag spelen de Belgen hun vijfde en laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea. Eerder op de dag plaatste Nederland zich dankzij een 3-2 zege tegen Zuid-Korea voor de halve finales. Later zaterdag ontmoetten de Britten nog China. In de stand blijft België voorlopig vijfde, met twee punten uit vier duels. Nederland heeft twaalf punten (4), dan volgen Groot-Brittannië (9 uit 3), China (4 uit 3), Zuid-Korea (3 uit vier). Japan is zesde en laatste met één punt. Met dat gelijkspel kon bondscoach Pascal Kina wel leven. “De eerste helft hebben we goed gespeeld. Eindelijk konden we ook een goal maken”, reageerde bondscoach Pascal Kina. “Na de pauze zette Japan meer pressie op onze meisjes. We vielen op een bepaald moment zelfs even met negen. Uiteindelijk werd de druk te groot en kon Japan tegenscoren. Een gelijkspel is een billijk resultaat”. “Ik moet toegeven dat ik wel ontgoocheld ben dat we vandaag niet gewonnen hebben”, ging Kina verder. “Maar ik zeg al van voor de start van het toernooi dat wij hier in de eerste plaats zijn om ervaring op te doen, en om onze klassementsmatch te winnen. Vandaag is gebleken dat wij nog ervaring missen. Dat we de voorsprong nog uit handen geven, is daar het bewijs van.”