Jacques Sys

Uit het archief: de grappen van Gille

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Het meest opmerkelijke boek over een voetballer dat er ooit verscheen is Circus Voetbal van Gille Van Binst, herinnert Jacques Sys.

Volgende week dinsdag wordt de autobiografie van de onlangs 60 jaar geworden Jan Ceulemans voorgesteld. Dat boek vertelt onder meer hoe het boegbeeld van Club Brugge evengoed dat van Anderlecht had kunnen worden. Ceulemans praat, zo staat het in het persbericht, zoals hij is: volledig oprecht, zonder overbodige franje. Recht in de ogen is dan ook de titel van het boek.

Het meest opmerkelijke boek over een voetballer dat er ooit verscheen is Circus Voetbal van Gille Van Binst

Het is niet gebruikelijk dat er over voetballers, vele jaren na het einde van hun carrière, nog een boek wordt gemaakt. Het meest opmerkelijke werk dat er in dat verband ooit verscheen, is Circus Voetbal, dat de voormalige Anderlechtverdediger Gille Van Binst uitbracht in 2009, meer dan 20 jaar nadat hij de schoenen aan de haak hing. Opmerkelijk, omdat Van Binst het boek zelf schreef en omdat het geen terugblik is op zijn carrière. Wel een boek vol sappige story’s, een uitstap in een ander tijdperk.

Gille Van Binst is een van de meest kleurrijke voetballers die dit land kende. Hij voerde graag het hoge woord, al was dat in feite een façade: diep in zijn binnenste was Van Binst onzeker, een vat vol twijfels, een man met nood aan (zelf)bevestiging. Fantastisch was het niettemin telkens weer om hem te mogen interviewen. Hij praatte amusant en pikant, cynisch en vaak provocatief, een geboren causeur die zijn teksten met droge humor doorweefde. Van Binst is nooit een man geweest van clichés. Hij praatte nooit over tactische ingrepen van trainers, over concepten en doelpunten, hij verheerlijkte geen andere mensen om daar zelf beter van te worden. Veel liever schudde hij een reeks ontelbare anekdotes uit zijn mouw, vertelde hij over feesten en uitspattingen, over plagerijen en grappen die werden uitgehaald. Het was moeilijk om met hem een chronologisch interview te maken.

Dat soort voetballers is tegenwoordig uitgestorven. Het is ook moeilijk om zo open en bloot te praten. Teksten worden nagelezen, gecorrigeerd en soms zelfs gecensureerd. Van Binst, intussen 65 jaar, zou het moeilijk gepikt hebben. Journalistiek ligt hem trouwens na aan het hart. Voor Sport/Voetbalmagazine maakt hij geregeld interviews, bij voorkeur met figuren die onverbloemd kunnen praten. En weer is de toon dezelfde als vroeger: geen droge feiten, wel luchtige en soms gekruide verhalen.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier