Urinestalen Olympische Spelen 2008 & 2012 opnieuw getest: 45 nieuwe dopinggevallen

© BELGAIMAGE

Dertig atleten hebben de Olympische Spelen van Peking en Londen op doping afgewerkt, waaronder 23 medaillewinnaars. Dat bleek uit hertests van stalen.

Het dopingspook blijft maar als een zwarte schaduw over de Olympische Spelen hangen. Nadat een georganiseerd dopingnetwerk in Rusland aan het licht kwam, zijn bij een hertests van dopingstalen van de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 maar liefst 45 nieuwe dopinggevallen geconstateerd, waaronder 23 medaillewinnaars.

Het zou gaan om dertig positieve stalen in Peking (2008) en vijftien van de meest recente Olympische Spelen in Londen (2012). Bij een eerdere reeks van nieuwe testen waren ook al 53 positieve tests onthuld. ‘Het bewijs van onze grote inzet in de strijd tegen doping’, verklaart IOC-voorzitter Thomas Bach.

Onder de betrapten zijn er ook nog actieve atleten, die zullen uitgesloten worden van de Spelen in Rio. De anderen mogen zich verwachten aan de annulering van hun resultaten.

Tijdens en na de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus) volgen nog een derde en een vierde serie waarbij stalen opnieuw onder de loep zullen worden genomen. (Belga/JF)