Uruguay schakelt Italië uit

© BELGAIMAGE

Uruguay heeft zich geplaatst voor achtste finales nadat de Zuid-Amerikanen Italië verlsogen met 1-0.

Uruguay heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. De Zuid-Amerikanen versloegen in Natal Italië met 1-0 na een goal van Godin tien minuten voor tijd. Groepswinnaar Costa Rica en Engeland hielden het in Belo Horizonte op 0-0.

Costa Rica speelt zondag in Recife om een plaats in de kwartfinales tegen het nummer 2 in groep C (Colombia, Ivoorkust, Japan of Griekenland). Uruguay staat als tweede in groep D zaterdag in Rio de Janeiro tegenover de poulewinnaar in groep C (Colombia of Ivoorkust).

In een flauwe eerste helft vielen de uitgespeelde kansen op de vingers van een hand te tellen. Beide ploegen leken, door de hoge inzet, met de handrem op te spelen. Enkel Pirlo dreigde met een vrije trap, waarop Muslera redding bracht.

Aan de overzijde was een alerte Buffon nodig om Suarez en Lodeiro in dezelfde fase van een doelpunt te houden. Een bleke Mario Balotelli liet zich enkel opmerken met een gele kaart, waardoor hij geschorst zou zijn voor de achtste finales.

Coach Prandelli hield ‘Supermario’ aan de rust in de kleedkamer. Parolo verving hem. Zes minuten na de pauze claimde Uruguay een strafschop. Cavani ging in een duel met Bonucci neer, maar de Mexicaanse scheidsrechter Rodriguez wuifde het protest weg. Even later dreigde Cristian Rodriguez namens Uruguay met een schot voorlangs.

Op het uur viel Italië met een man minder. Claudio Marchisio mocht gaan douchen nadat hij vol doorging op het onderbeen van Rios. Luis Suarez, met twee goals de ‘killer’ van Engeland, kreeg vijf minuten na de uitsluiting dé kans op de 1-0. Buffon pakte echter uit met een superreflex en hield zijn ploeg zo in de wedstrijd. Kort daarna ontsnapte de Liverpoolspits aan een kaart toen hij in een duel met Chiellini de Italiaan leek te bijten. De spits werd eerder in zijn carrière al twee keer langdurig geschorst voor gelijkaardige feiten.

Voor de Squadra bleek de gemiste kans van Suarez uitstel van executie. Diego Godin scoorde in minuut 81 na een hoekschop met een rake kopbal. De centrale verdediger van Atletico Madrid deed overigens hetzelfde in de Spaanse titelmatch tegen Barcelona. Met een man minder zette Italië in de slotfase alles op alles om de gelijkmaker te scoren, maar dat lukte niet meer voor het team van coach Prandelli. Costa Rica wint de groep met 7 punten, voor Uruguay (6), Italië (3) en Engeland (1). (Belga/AVE)