Usain Bolt wint goud op 100 meter met olympisch record

© AFP

In een razendsnelle finale klopte de Jamaicaan overtuigend zijn landgenoot Yohan Blake en de Amerikaan Justin Gatlin.

1. Usain Bolt (Jam) in 9.63 seconden

2. Yohan Blake (Jam) 9.75

3. Justin Gatlin (VSt) 9.79

4. Tyson Gay (VSt) 9.80

5. Ryan Bailey (VSt) 9.88

6. Churandy Martina (Ned) 9.94

7. Richard Thompson (Tri) 9.98

8. Asafa Powell (Jam) 11.99

Usain Bolt mag zich nog steeds de snelste man ter wereld noemen. De 25-jarige Jamaicaan verlengde op de Olympische Spelen van Londen zijn titel op de 100 meter in 9.63 seconden, een olympisch record.
In een razendsnelle finale – zeven van de acht finalisten bleven onder de tien seconden – was het zilver voor Bolts landgenoot en wereldkampioen Yohan Blake en het brons voor de Amerikaan Justin Gatlin, de olympische kampioen van 2004.

Met 9.63 seconden bleef Bolt zes honderdsten onder zijn olympisch record van Peking 2008 en vijf honderdsten boven zijn wereldrecord dat sinds 2009 op 9.58 staat. “Ik ben gelukkig”, was zijn eerste reactie. “Na mijn eerste wedstrijd zei ik bij mezelf: ‘OK, ik kan het’. Bij de start in de halve finales was ik wel wat ongerust. Ik wou absoluut niet opnieuw een valse start maken, zoals op het WK vorig jaar. Ik bleef dus iets langer in de startblokken, het was zeker niet de beste start uit mijn carrière. Voor de finale zei mijn trainer: ‘Maak je geen zorgen om je start, want op het einde ben jij de beste’.”

“Men mag zeggen wat men wil, maar op de grote kampioenschappen sta ik er”, besloot ‘Lightning Bolt’.

Persoonlijke besttijden
Bolt startte matig en maakte het verschil in de tweede 50 meter. Uiteindelijk haalde hij het duidelijk voor Blake, die met 9.75 zijn persoonlijke record evenaarde. Hij had na de wedstrijd geen moeite om zijn nederlaag toe te geven. “Usain is de snelste man ter wereld en ik heb zilver. Wat kan je nog meer vragen? Tweede worden na Bolt is een eer”.

Ook Gatlin liep met 9.79 een persoonlijke besttijd. De Amerikaan had slechts 1 honderdste voorsprong op zijn landgenoot Tyson Gay (9.80). Gatlin: “Dit was een mooie wedstrijd. Ik voelde links mijn concurrenten naderen, maar ik kon mijn medaille behouden. Het is fantastisch om er opnieuw te staan, acht jaar na mijn olympische titel, en het talent te tonen dat God mij gegeven heeft.”

Gay was in tranen na zijn gemiste medaille. “Op mijn 29e was dit waarschijnlijk mijn laatste kans. Ik had een medaille beloofd aan mijn dochtertje Tiffany”.

Ryan Bailey, de derde Amerikaan in de finale, werd vijfde in 9.88, voor de Nederlander Churandy Martina (9.94) en Richard Thompson uit Trinidad en Tobago (9.98). Thompson was vier jaar geleden in Peking nog tweede.

Powell geblesseerd
Asafa Powell tot slot ontgoochelde met de achtste en laatste plaats in 11.99. De derde Jamaicaan in de finale leek evenwel last te hebben van een blessure. “Ik heb me geblesseerd en kon niet meer doorduwen. Ik wist dat ik een medaille kon halen, ik ben heel ontgoocheld.” (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier