Van het kapsel van Ronaldo tot de kinderkoekjes van Inzaghi: bijgeloof in het voetbal

Cristiano Ronaldo © Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vorige week was het vrijdag de 13e. Naar aanleiding daarvan bracht France Football een artikel over bijgeloof in het voetbal.

In de wereld van het voetbal zit het verschil in de details: een gemiste penalty, een onterechte rode kaart, een vervelende blessure… Te midden van al die onzekerheid klampen veel voetballers, trainers en voorzitters zich vast aan bijgeloof. France Football bracht een opmerkelijk overzicht.

Wist je bijvoorbeeld dat de Spaanse oud-bondscoach Luis Aragonés een hekel had aan de kleur geel? Nochtans was het in een geel shirt dat Spanje op het EK 2008 Rusland wipte in de halve finales. Aragonés kreeg het woord niet over zijn lippen en sprak steevast over ‘de mosterdoutfit’.

Toen Raúl zich ooit in de lobby van het hotel van de nationale ploeg presenteerde in een geel kostuum, kreeg hij van Aragonés prompt de boodschap dat hij zich moest gaan omkleden.

De pose die Ronaldo aanneemt voor een vrijschop? Bijgeloof

Ook de groten der aarde hebben zo hun rituelen, niet het minst Cristiano Ronaldo. De pose die hij aanneemt voor een vrijschop? Bijgeloof. Ook bij de nationale ploeg heeft hij speciale gewoontes. Draagt de rest van de ploeg korte mouwen, dan neemt hij een shirt met lange. Op de bus wil hij steevast achteraan zitten. Op het vliegtuig moet hij naast Pepe zitten en stapt hij altijd als laatste uit. Zijn kapsel mag ook nooit twee keer precies hetzelfde zijn.

Filippo Inzaghi had de vreemde gewoonte om voor een match kinderkoekjes te eten, waarvan hij er steevast twee in de doos liet. Wijlen Johan Cruijff placht zijn kauwgom net voor de match uit te spugen op de helft van de tegenstander. De enige keer dat hij dat vergat, was in de Europacup I-finale van 1969. Ajax verloor toen met 4-1 tegen AC Milan. Zie je wel?

En heb je al eens op de kousen van Radja Nainggolan gelet? Dan zul je zien dat er aan de achterkant gaatjes in gemaakt zijn. Bedoeling is om de kuiten minder te laten lijden onder de druk van de kousen. De grens tussen een medische verklaring en banaal bijgeloof lijkt hier flinterdun.

In zijn periode bij Chelsea moest John Terry voor elke match een plasje doen in zijn favoriete urinoir

En wat te zeggen van John Terry? In zijn periode bij Chelsea moest hij voor elke match een plasje doen in zijn favoriete urinoir (er zijn er drie in de kleedkamer van de Blues). Gefluisterd wordt dat nu César Azpilicueta en Cesc Fàbregas datzelfde urinoir gebruiken.

Maar Romeo Anconetani slaat alles. Om kwade geesten buiten te houden strooide de ondertussen overleden voorzitter van Pisa SC zout rond het veld. Zijn record: 26 kilo voor een match tegen Cesena. En nochtans had het die dag niet gesneeuwd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier