Redactie Sportmagazine

Vanhaezebrouck houdt Dejaegere in Kortrijk

Brecht Dejaegere tekende voor drie jaar bij KV Kortrijk. Tot 3 maart 2012 om 21 uur 47 was dat opmerkelijk nieuws geweest. Nu is het dat ook, maar om totaal andere redenen.

In de zomer van 2010 kreeg Brecht ‘Brechtje’ Dejaegere een plaats in de A-kern van KV Kortrijk, maar geen contract. Dat kreeg hij pas in februari 2011, zij het slechts één van vijf maanden. Dat kwam omdat de club rond die tijd zijn licentiedossier in orde moest brengen en omdat een van de voorwaarden om een proflicentie te krijgen, is: 22 spelers onder contract hebben. Zo is ‘Brechtje’ aan een contractje geraakt.

Maar vorige zomer kreeg hij wel een contract. Twee dagen voor de start van de trainingen in juni 2011 werd de onzekerheid weggenomen met een verlenging van een jaar. Met een eind dit seizoen aflopend contract mocht Dejaegere volgens de reglementen vanaf 1 januari 2012 met andere clubs onderhandelen, maar dat gebeurde niet.

Niemand in de Jupiler Pro League was blijkbaar geïnteresseerd om hem zelfs transfervrij, dus zonder betaling van een transfersom, over te nemen en ook KV Kortrijk deed het nummer 19 van zijn A-kern geen nieuw voorstel.

Maar op 3 maart, op de op twee na laatste speeldag van de reguliere competitie, veranderde om 21 uur 48 de wereld. In de thuiswedstrijd tegen Genk mocht Dejaegere in de 79e minuut voor het eerst sinds zeven wedstrijden invallen en in de 93e minuut maakte hij na een individuele actie de winning goal en redde daarmee de kansen op deelname aan play-off 1 van zijn ploeg.

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie plaatste KVK zich thuis tegen Beerschot met Dejaegere de hele wedstrijd op het veld voor play-off 1; en in play-off 1 groeide Dejaegere uit tot dé revelatie. KV Kortrijk haastte zich met “een zeer mooi contractvoorstel voor drie jaar”, maar het was niet de enige en evenmin de eerste. Cercle Brugge, Lokeren, … Club Brugge, Standard, Genk, plots wilde haast iederéén Dejaegere. Maar Dejaegere, volgende week 21, verkoos niettemin om te blijven waar hij was.

Dat komt omdat Hein Vanhaezebrouck (1) hem overtuigde dat zijn speelkansen en zijn groeimogelijkheden volgend seizoen het grootst zullen zijn bij KV Kortrijk. En (2) omdat hij het bestuur overtuigde om Dejaegere in extremis ‘een nog veel mooier contractvoorstel voor drie jaar’ aan te bieden, zodat het verschil met wat hij elders kon verdienen niet meer zo groot zou zijn.

Want de Trainer van het Jaar weet wat hij van Dejaegere zag in play-off 1. Wellicht is hijzelf toen toch ook een heel klein beetje geschrokken.

Vorige week verklaarde Vanhaezebrouck in Sport/Voetbalmagazine dat Dejaegere één tegen één zijn beste speler is. “Niemand in de groep”, zei hij, “passeert zo makkelijk een man als hij.”

Dan blijft toch de vraag waarom hij hem zo weinig opstelde. Bijvoorbeeld ook in de bekerfinale, wedstrijd waarin zijn ploeg problemen kende om de verdediging van Lokeren te ontwrichten.

Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier