Veronica Campbell-Brown krijgt berisping na positieve dopingtest

© ImageGlobe

Vijf maanden naar haar positieve dopingtest mag de Jamaicaanse sprintster Veronica Campbell-Brown (31) weer wedstrijden lopen. De drievoudige olympisch kampioene komt ervanaf met een berisping van de Jamaicaanse Atletiekbond (JAAA).

De Dispiclinaire Commissie van de JAAA vindt een berisping voldoende omdat het verboden product waar Campbell-Brown op betrapt werd, niet gebruikt zou zijn om betere prestaties te kunnen leveren. Dat melden Jamaicaanse en internationale media.

Geschorst

Veronica Campbell-Brown liep in mei tegen de dopinglamp bij een controle na de Jamaica International Invitational-meeting in Kingston, waar ze de 100 meter had gewonnen. Ze testte positief op het gebruik van het vochtafdrijvend product Lasix (furosemide), dat als maskeermiddel op de lijst met verboden middelen staat. Een maand later werd de positieve plas bekendgemaakt en werd ze door de Jamaicaanse federatie voorlopig geschorst, waardoor ze haar titel niet kon verdedigen op het WK in Moskou.

Campbell-Brown excuseerde zich nadien, maar pleitte wel onschuldig. ‘Nooit heb ik bewust een verboden product genomen’, klonk het eind juni.

Enkele weken later leverden ook haar landgenoten Asafa Powell en Sherone Simpson een positieve plas af. Nadien kwam er veel kritiek op het Jamaicaanse antidopingbeleid. Er zouden niet genoeg controles afgenomen worden.

Olympisch goud

Veronica Campbell-Brown werd in haar carrière driemaal olympisch kampioene: in 2004 in Athene en in 2008 in Peking op de 200 meter en in 2004 op de 4×100 meter. Daarnaast behaalde ze ook nog vier keer olympisch eremetaal (zilver op de 4×100 meter in 2000 in Sydney, zilver op de 4×100 meter in 2012 in Londen en brons op de 100 meter in 2004 in Athene en in 2012 in Londen).

In 2007 werd ze in Osaka wereldkampioene op de 100 meter, vier jaar later pakte ze in Daegu de wereldtitel op de 200 meter. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier