Vijf redenen waarom 20 miljoen Amerikanen de NBA-finale bekijken

Matthew Dellavedova, de onwaarschijnlijke uitblinker © EPA
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Vanavond spelen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors de vierde van maximaal zeven finalewedstrijden. De Cavaliers leiden voorlopig met 2-1. De wedstrijden trekken tot 20 miljoen tv-kijkers. Waarom blijven zij geboeid? Vijf redenen.

1: Er is een strijd tussen supersterren aan de gang

LeBron James, de beste speler van zijn generatie, neemt het met de Cleveland Cavaliers op tegen de beste ploeg, de Golden State Warriors met MVP Stephen Curry. Op voorhand voorspelden de specialisten een makkelijke winst voor Golden State, maar in eerste instantie wordt de clash der titanen beslecht in het voordeel van LeBron.

Supersterren Stephen Curry en LeBron James
Supersterren Stephen Curry en LeBron James© USA Today Sports

Hij scoorde in de eerste drie finalewedstrijden gemiddeld meer dan 40 punten. Curry, die in de vorige ronde op zijn schouder viel, blijft naar zijn normen ondermaats. Maar tegen het einde van de derde wedstrijd raakte Curry op dreef en begon hij driepunters te maken. LeBron speelt tot hij erbij neervalt, bijna zonder rustpauze. Kan hij dat volhouden? En kan Cleveland weerstaan aan een Curry die terug in vorm geraakt of krijgen de specialisten alsnog gelijk?

Curry en LeBron hebben tegengestelde speelstijlen. Curry schiet graag van ver, hij is met beide handen even elegant, tenger, snel. LeBron is veel zwaarder, veel groter, veel meer de spelverdeler, veel meer de bulldozer, de dunker.

2: De invloed van kwetsuren

LeBron, nu 30, had naar zijn normen geen topseizoen. Hij verliet miljonairsclub Miami om terug te keren naar zijn heimat, Cleveland. Zeker in het begin van het seizoen liep het voor geen meter. Twee toppers moesten LeBron helpen onderweg naar de titel. Kevin Love, tot vorig seizoen de smaakmaker bij de Minnesota Timberwolves, werd in een van de voorronden uitgeschakeld. Zijn schouder ging uit de moot. Kyrie Irving zakte in de eerste finalewedstrijd door zijn knie en is evenzeer uitgeteld. LeBron,, die zelf met talloze kleinere kwaaltjes worstelt, moet het in de finale doen met een B-team. Ware daar niet…

3: Het wonderbaarlijke B-team

Het B-team van Cleveland presteert bovenmaats, en vooral een dekselse Australiër, Matthew Dellavedova, 24, die de status van volksheld verwerft in Cleveland. De NBA was zo weinig onder de indruk van de 1m94 grote speler, dat hij twee jaar lang vergeefs naar een contract hengelde. Vorig jaar kreeg hij een klein contract in Cleveland, waar hij een beperkt aantal minuten speelde en zelden mocht starten.

Matthew Dellavedova
Matthew Dellavedova© USA Today Sports

Maar met de kwetsuren van de supersterren is hij in de startopstelling beland, en hij loopt, springt, grabbelt en graait tot hij erbij neervalt. Na afloop van de derde wedstrijd moest hij met krampen en tekenen van dehydratatie naar het ziekenhuis worden overgebracht. Hij verdedigt op Curry, en zorgt ervoor dat die geen tijd krijgt om te schieten. Tegelijk scoort hij zelf wel. In de vorige ronden werd Dellavedova enkele keren betrapt op een zware fout, één daarvan leidde tot blessure. Maar volgens de Cavaliers is hij niet vuil, gewoon heel enthousiast en hongerig naar elke bal.

4. De clash van culturen

Golden State is de ploeg van het zonnige Californië, Cleveland, Ohio, is de ploeg van een stad in crisis, met gesloten fabrieken en politiegeweld, dat onder meer het leven kostte aan een kind dat met een speelgoedpistool speelde.

Stephen Curry
Stephen Curry© USA Today Sports

De ene ploeg speelt vloeiend, met hoge scores. Cleveland speelt op karakter met de nadruk op verdediging. Niet toevallig won Golden State de enige finalewedstrijd waar de score boven 100 uitkwam.

5. Titelarmoede

Cleveland heeft al in 51 jaar geen grote sporttitel meer gewonnen, en is daarmee van alle grote Amerikaanse steden de stad met de langste titelloze periode. In 1964 wonnen de Cleveland Browns de titel in American Football (Cleveland won wel de zaalvoetbaltitel in de jaren 90 maar die titel telt niemand mee).

Sinds ruim 10 jaar geleden probeerde LeBron James met de Cavaliers de NBA-titel te winnen. In 2007 bereikte zijn ploeg de finale maar ze werd afgedroogd door de San Antonio Spurs met 4-0.

LeBron James
LeBron James© USA Today Sports

LeBron vertrok in 2010 naar Miami, waar hij samen met Dwyane Wade en Chris Bosh twee titels won. LeBron, ooit uitgefloten door het Cleveland-publiek, is nu de redder van de stad. Hij stelde bij zijn terugkeer dat het zijn doel was “op termijn” een titel te winnen. De ploeg is in het eerste jaar van zijn terugkeer al in de running.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier