Vogelneststadion zoekt bestemming

© IMAGEGLOBE

Het Vogelneststadion was dé blikvanger van de Olympische Spelen in 2008 in het Chinese Peking. Vijf jaar na het ontsteken van de olympische vlam blijft er echter nog weinig over van de grandeur en staat het immense stadion voornamelijk leeg.

Slechts sporadisch vinden er evenementen plaats: een concert met Chinese superster Jackie Chan, de opera Turandot, het jaarlijkse Snow Festival, driemaal de Italiaanse Supercopa en een aantal vriendschappelijke voetbalwedstrijden.

Ruim onvoldoende om tegemoet te komen aan de acht miljoen euro jaarlijkse onderhoudskosten. Om die kosten te dekken opperde China aanvankelijk dat het markante gebouw na de Spelen zou fungeren als de thuisbasis van lokale voetbalclub Guoan.

Geteisterd door omkoopschandalen verkeert het Chinese voetbal echter in een crisis en met een opkomst van slechts 10.000 toeschouwers zag Guoan het niet zitten om te spelen in een stadion met 80.000 zitplaatsen.

Toeristische trekpleister

In 2009 volgde het plan om in het Vogelnest een hotel en winkelcentrum te huisvesten. Een gebrek aan investeerders strooide toen roet in het eten. Sindsdien doet het stadion voornamelijk dienst als toeristische trekpleister. Voor een ticket van 6,5 euro krijg je één uur de tijd om het immense stadion te bezichtigen.

Verder kan je een bezoek brengen aan het Waxwork Museum met de wassen beelden van de acht IOC-voorzitters, en kan je met een Segway op de atletiekbaan rijden waar Usain Bolt het wereldrecord op de honderd meter heeft verbroken. Sinds maart is het ook mogelijk om de top van het stadion te bereiken via een loopbrug.

WK atletiek

Toch leverden deze toeristische attracties niet voldoende geld op. Het gebouw lijdt aan ernstige corrosie en vertoont roestschade. Op sommige plaatsen is de verf afgebladderd en dringen herstellingswerken zich op.

In 2014 is Peking een van de strijdtonelen in de Formule E-kampioenschappen – een sport met elektrische auto’s. Een jaar later staat het WK atletiek op de agenda. Tegen dan zou het symbool voor de opkomst van China zeker weer in orde moeten zijn. Peking heeft dus nog wat werk voor de boeg. (JaS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content