EK volley: ‘Goud komt te vroeg voor deze groep Yellow Tigers, dat is voor het volgende EK’

De Yellow Tigers waren vorig jaar rond deze tijd nog actief op het WK volley in Italië. © BELGA

Na het onverhoopte brons in 2013 gaan onze Belgische Yellow Tigers vanaf dit weekend voor nieuwe glorie op het EK in België en Nederland.

Voor het nummer 14 op de volleybalwereldranglijst bij de vrouwen, de Yellow Tigers, wordt het geen sinecure om in de Lotto Arena in Antwerpen – en nadien in Nederland – even goed te doen als in het succesvolle recente verleden. Om net als op het vorige EK opnieuw een medaille te pakken moeten ze om te beginnen minstens tweede worden in een poule met Turkije (11), Azerbeidzjan (31) en Hongarije (40).

Na 2007, toen met Luxemburg, is België voor de tweede keer medeorganisator van het EK. Drie speelsters van de huidige selectie waren er acht jaar geleden ook al bij. Frauke Dirickx, Els Vandesteene en Charlotte Leys getuigen in Sport/Voetbalmagazine over hoe vroeger zeker niet alles beter was, wel integendeel.

Wereldranglijst

Hoewel België in 2007 ook voor eigen publiek volleybalde, was er van prestatiedruk geen sprake, zegt Charlotte Leys. “Toen stonden we 43e of 46e op de wereldranglijst, nu 14e. De verwachtingen lagen een stuk lager en elke gewonnen set was een succes. Omdat we op het vorige EK brons pakten, verwachten publiek en media dat we dat resultaat gaan evenaren. We moeten echter realistisch blijven. In 2013 versloegen we in onze poule één topper, Italië. Daarna kenden we het geluk om Frankrijk te treffen in de kwartfinales en konden we verdergaan op de flow.”

“Nu ziet het parcours er anders uit, we moeten meerdere toppers kloppen om een medaille te halen. We leggen onszelf ook druk op, want als topsporter mik je altijd zo hoog mogelijk, maar we weten tegelijkertijd dat alle topploegen toewerken naar de Olympische Spelen en zich daar zo snel mogelijk voor willen plaatsen.”

“Op relatief korte tijd zo veel plaatsen stijgen op de wereldranglijst is uiteraard mooi voor onze nationale ploeg – dat is mede te danken aan de verhuis van heel wat speelsters naar een sterke buitenlandse competitie – maar om die plaats vast te houden moeten we hard blijven werken. Bovendien beseffen we dat er niet te veel mag gebeuren met de sterkhouders. We beschikken over een jong team met veel potentieel, maar de kern is niet erg breed.”

Ambitieus naar EK

“Opnieuw op het podium staan wordt bijzonder moeilijk”, besluit Kris Vansnick, de assistent-coach van de Yellow Tigers die er net als Dirickx, Leys en Vandesteene ook al bij was in 2007, toen aan de zijde van Jan De Brandt, sinds 2008 als rechterhand van Gert Vande Broek. “In onze kruispoule zitten immers Servië, Duitsland en Tsjechië. We zijn ambitieus, maar top acht is op dit moment een correcte doelstelling. Goud komt te vroeg voor deze groep. Dat is voor het volgende EK.”

(Roel Van den Broeck)

Lees de hele reportage over de Yellow Tigers in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 23 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier