Red Dragons liggen uit WK volleybal na nederlaag tegen Frankrijk

Simon Van De Voorde © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Het WK van de Belgische volleybalmannen is voorbij. In hun laatste groepsmatch verloren de Red Dragons zondag in het Poolse Krakau met 3-2 van Frankrijk. ‘We misten de geboden kansen.’

Het WK van de Belgische volleybalmannen is voorbij. In hun laatste groepsmatch verloren de Red Dragons zondag in het Poolse Krakau met 3-2 van Frankrijk.

De setstanden waren 25-14, 21-25, 25-20, 22-25 en 15-12.

Het team van bondscoach Dominique Baeyens had nog een kleine kans om de tweede ronde te halen. Daarvoor was een zege tegen groepsleider Frankrijk wel noodzakelijk.

België eindigt nu als vijfde of zesde (en laatste). Alleen de top 4 van de vier groepen stoot door.

De Belgen begonnen het toernooi in de loodzware poule D met een 2-3 nederlaag tegen de Verenigde Staten. Daarna klopten ze Puerto Rico met 3-0. Vervolgens bleken Italië (1-3) en Iran (1-3) te sterk voor de Belgen, die hun eerste WK-eindronde speelden sinds 1978.

‘We misten de kansen’

“Ik ben zeker ontgoocheld. Het verhaal trouwens van bijna elke match deze week: we misten de geboden kansen”, concludeerde bondscoach Dominique Baeyens na het nipte verlies. “Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te verbinden aan dit WK. Ik moet dat eerst even laten bezinken en alles nog eens evalueren. Dat er meer opslagdruk moet gezet worden, is zeker een feit. Maar ik vind nog altijd dat wij de tweede ronde konden halen in om het even welke andere groep. Toch hadden we ons nog kunnen kwalificeren, mocht Frankrijk hier niet alles overhoop gehaald hebben door te winnen van alle toplanden. Intrinsiek zijn ze ook wel sterker dan wij, maar zoals we begin dit jaar in Parijs bewezen, zijn ze ook te kloppen. Maar dan moet iedereen bij ons op topniveau spelen.”

“De sleutel voor onze uitschakeling was de match tegen Italië”, aldus Baeyens. “Halen we daar één of twee punten, dan zaten we nu op weg naar Lodz voor de tweede ronde van dit WK.”

‘Tornooi van de gemiste kansen’

Sam Deroo, het hele toernooi misschien wel één van de betere Belgische spelers, was zwaar teleurgesteld door de uitschakeling van de Red Dragons op het WK volleybal in Polen. De Belgen verloren zondag met 3-2 van Frankrijk en zagen hun kwalificatiekansen zo in rook opgaan.

“Op het einde was iedereen misschien wel wat vermoeid. We namen een slechte start. We speelden té verkrampt. We hadden zeker kansen om te winnen vandaag. Al moet ik toegeven dat de Fransen hier ook een pak sterker voor de dag kwamen dan begin januari in Parijs. We kregen na de match van gisteren ook niet veel recuperatietijd. Toen we echter gisteren op tv zagen hoe Puerto Rico onverwachts Italië versloeg, leefden we even in euforie, want dat opende meer perspectieven voor ons”, oordeelde Deroo.

“We zijn dan ook met 100% ambitie begonnen en konden onze gemiste start nog goed maken. Toch smaakt het een beetje wrang dat we ook in de tiebreak een 5-2 voorsprong moesten prijs geven. Maar het draaide vandaag niet zoals het hoorde. We zaten misschien niet fris genoeg.”

Ook over het toernooiverloop was Deroo ontgoocheld. “We hadden hier de kans om drie tot vier punten meer te halen en dan zaten we vlotjes in de volgende ronde. Voor mij is dit WK dan ook een ontgoocheling. Wij kunnen beter en haalden hier niet steeds ons beste niveau. In bijna elke match zat er meer in. Ik had meer verwacht van dit WK. We hoorden thuis in de tweede ronde. Dat gebeurde niet, maar het was wel een goede ervaring.”

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier