Yellow Tigers stranden in kwartfinale EK

Frauke Dirickx in actie © BELGA

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg (FIVB 14) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales op het EK. In de kwartfinales gingen ze in Antwerpen met 3-1 (19-25, 29-27, 25-11 en 25-18) eervol onderuit tegen een sterk Servië (FIVB 6).

Gert Vande Broek had na de gewonnen barragewedstrijd van woensdag tegen Tsjechië geoordeeld dat het wisselvallige spel van de Yellow Tigers te wijten was aan stress en dat na het behalen van de vooropgestelde kwartfinaleplaats zijn team bevrijd zou kunnen spelen. Die voorspelling van de bondscoach kwam in de eerste set meteen uit. De Yellow Tigers startten enthousiast en zetten een stevig blok neer, waartegen de Serviërs geen antwoord hadden. De bezoeksters hingen helemaal af van de flitsen van Tijana Boskovic, de amper achttienjarige opposite die in set één goed was voor acht punten.

Bij de Yellow Tigers was wel iedereen op niveau en onder meer dankzij blocks van Laura Heyrman en een sterk serverende Freya Aelbrecht liepen ze in een aardig volgelopen Lotto Arena al snel uit tot 12-20, waarna Aelbrecht het knap afmaakte (19-25 ), meteen ook het eerste setverlies voor Servië op dit toernooi.

In set twee waren de Serviërs, die soeverein als winnaar uit groep D waren gekomen en daardoor al sinds maandag geen wedstrijd meer hadden gespeeld, een pak beter bij de les. Er kwam heel wat meer druk op de Tigers, die slechts één keer aan de leiding kwamen (6-7). In een hoogstaande set was er echter amper klasseverschil tussen beide teams en dus bleef het ook tot het einde spannend. België kwam zelfs nog langszij, maar in een zinderend slot trok Serviê toch aan het langste eind (29-27).

Revanche

Servië is uit op revanche na de met 3-2 verloren kleine finale van twee jaar geleden op het vorige EK en Mihajlovic en co bouwden al snel een mooie voorsprong uit, die ze vervolgens niet meer uit handen gaven (25-11). De Yellow Tigers kwamen zo 2-1 achter en stonden dus met de rug tegen de muur in set vier. Ze speelden alles of niets en konden tot halverwege de set toch een voorsprong vasthouden (12-13). Servië is echter wereldtop en beschikt over zoveel aanvallende kracht dat de Tigers uiteindelijk toch moesten plooien (25-18). De Belgen hielden er wel nog een troostprijs aan over, want dankzij hun vijfde plaats in de eindstand zijn ze opnieuw rechtstreeks geplaatst voor het volgende EK.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier