Yellow Tigers winnen van Tsjechië, plaatsen zich voor kwartfinales EK

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg (FIVB 14) heeft zich geplaatst voor de kwartfinales op het EK. In de play-offs haalden de Yellow Tigers het in een matig volgelopen Antwerpse Lotto Arena met 3-1 (25-12, 23-25, 25-21 en 25-9) van Tsjechië (FIVB 29).

Donderdag (20u30) wacht met Servië (FIVB 6) de winnaar van groep D in de kwartfinales.

Na de opdoffer van maandag tegen Turkije moest de ploeg van bondscoach Gert Vande Broek in de barrages aan de bak tegen Tsjechië om zich van een stek in de kwartfinales – de doelstelling voor de start van dit toernooi – te verzekeren. Een confrontatie met het mes op de keel, want een nederlaag zou meteen een vroegtijdig einde van het toernooi betekenen. Met Tsjechië kregen de Tigers alvast een tegenstander voorgeschoteld die ze erg goed kennen. Medio september werkten beide landen immers drie oefenwedstrijden af in de Leuvense Sportoase, België trok toen twee keer aan het langste eind en dus konden de Yellow Tigers toch met enig vertrouwen aan de wedstrijd beginnen.

Bovendien had de rustdag hen duidelijk deugd gedaan, want de Belgen liepen in de eerste set in een mum van tijd uit tot liefst 7-0, dankzij een sterke service van Frauke Dirickx en knap aanvallend werk van Laura Heyrman en Lise Van Hecke. Nadien ging de motor aan het sputteren en slopen er wat individuele fouten in het spel (11-10). Op de receptie gaf libero Valérie Courtois echter niks weg en een sterke reeks van de Yellow Tigers was vervolgens voldoende om set één met 25-12 binnen te halen. Tsjechië kon op dit toernooi niet helemaal overtuigen.

Vervanging

De Tsjechen kwamen als derde uit groep D en konden in de groepsfase enkel winnen van Roemenië. Tegen Duitsland en groepswinnaar Servië gingen ze telkens met 3-0 onderuit. Toch is het altijd opletten voor aanvoerster Helena Havelkova en opposite Aneta Havlickova en de bezoeksters kwamen in het begin van de tweede set dan ook voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong (2-3), een kloofje dat ze even later nog wat verder wisten uit te diepen. Bij 6-11 greep de bondscoach in door Van Hecke naar de kant te halen voor Kaja Grobelna, dat loste het gebrek aan kracht tegen een sterk georganiseerd Tsjechië niet op.

Een knap slotoffensief bracht de Tigers nog terug tot 23-24, bij de zesde setbal was het pas raak voor de Tsjechen. De Tigers gingen in set drie aanvankelijk door op hun elan en sloegen al snel een vijfpuntenkloof. De Tsjechen knokten zich vervolgens terug in de wedstrijd, maar kregen de achterstand toch niet meer ongedaan gemaakt: 25-21. In de laatste set konden de Belgen na opnieuw een droomstart (8-0) de rest van de set domineren om het met duidelijke cijfers (25-9) te halen.