‘Voor één pas van Bolt moest ik er twee zetten’

© IMAGEGLOBE

Usain Bolt is alweer de grote man op het WK atletiek. Een levende legende, wordt hij nu al genoemd. Jonathan Borlée is niet de enige Belg die ooit al tegen Usain Bolt liep. Sven Vanderlinden viel die eer in 2001 te beurt.

“Op het WK voor jongeren in het Hongaarse Debrecen”, herinnert Vanderlinden zich. De leerkracht LO hing in 2006 zijn spikes aan de haak. In 2001 was hij als 17-jarige een van de beloften van de Belgische atletiek. Usain Bolt mocht dan wel nog maar pas 14 zijn, hij stak toen al met kop en schouders boven iedereen uit. Vanderlinden trof Bolt in de reeksen van de 200 meter. Bolt won die race in 21″94, terwijl onze landgenoot zich tevreden moest stellen met een vierde plaats en een tijd van 22″88. “Ik wist maar al te goed wie Usain Bolt was”, vertelt Vanderlinden in Sport/Voetbalmagazine. “Tegen hem lopen was dan ook speciaal. Jammer genoeg liep ik die dag mijn slechtste race van het hele seizoen. Ontgoocheling was dan ook de overheersende emotie vlak na de race.”

Geen show

De jonge Vlaming hield Bolt, toen al the one to watch, goed in de gaten. “Het was de allereerste keer dat hij buiten Jamaica liep. Hij was toen al groter dan wie ook, maar hij was nog lang niet de man die we nu kennen. Van show voor de wedstrijd was geen sprake. Integendeel, hij was eerder verlegen.”

“Er waren toen al een paar cameraploegen speciaal voor hem naar het WK afgezakt. Critici zeiden dat hij tijdens dat WK teleurstelde, maar het tot de halve finales schoppen terwijl je drie jaar jonger bent dan je concurrenten is op zich al fenomenaal. Wat ik van toen nog terugzie is zijn enorme foulée. Die had hij toen al. Voor elke pas van Bolt moest ik er twee zetten. Ik ben uiteraard trots op het feit dat ik ooit tegen hem heb gelopen, maar ik had wel liever gewonnen”, lacht Vanderlinden. (DL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier