Voorzitter Eric Somme laat Spirou Charleroi niet vallen

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Ondanks het ‘uitlenen’ van zijn sportief directeur Jacques Stas aan zusterclub Antibes, blijft Spiroubaas Eric Somme ambitieus met zijn Belgische basketbalclub.

In maart 2012 verbond Eric Somme, de voorzitter van Spirou Charleroi, zich ertoe om één miljoen euro (gespreid over drie jaar) te investeren in Olympique Antibes, een basketbalclub in de Franse tweede klasse (Pro B). Zijn plannen hadden voornamelijk te maken met de bouw van een nieuwe basketbaltempel in de badstad aan de Côte d’Azur. Eerste doel: promoveren naar de Pro A en op termijn weer aanknopen met het roemruchte verleden van de drievoudige kampioen.

Vorig seizoen werd meteen de eerste stap gerealiseerd. Mede dankzij Jacques Stas, sportief directeur van Charleroi en sinds medio 2012 in dezelfde functie verantwoordelijk bij Antibes. Eind vorig seizoen werd de Belgische oud-international naar Antibes gestuurd om er met Julien Espinosa een trainersduo te vormen. Een tijdelijke oplossing die tot succes leidde.

Jacques Stas

Na acht nederlagen in negen wedstrijden werd onlangs de nieuwe coach Jean-Aimé Toupané ontslagen. Opnieuw kiest Somme ervoor om Stas als coach te laten overvliegen. Ditmaal tot het einde van het seizoen. Geeft Somme, toch nog altijd de sterke man en geldschieter van Spirou Charleroi, daarmee zijn prioriteiten aan? “Op dit moment is Stas inderdaad nuttiger bij Antibes dan in Charleroi, waar de groep al gevormd is”, verklaart Somme. “Net zoals eind vorig seizoen zal Stas zijn werk verdelen: de helft van de week in Antibes, de andere helft bij Charleroi. En als er overlappingen zijn, zal hij voor Antibes kiezen.”

Ambities

Bij Charleroi vrezen ze dat de man die hen een mooie prijzenkast bezorgde (tien titels en vijf Belgische bekers) zijn handen – en geld – terugtrekt uit de Henegouwse basketbaltrots. De matige prestaties in de voorbije twee seizoenen kunnen daar het gevolg van zijn.

Eric Somme weerlegt die onheilsberichten: “We kregen dit seizoen al veel kritiek op ons desastreus parcours in de Eurocup (slechts één zege en zeven nederlagen, nvdr), maar we staan ondertussen wel aan de leiding in de Belgische competitie en we zitten nog in de beker. Zoals altijd ambieer ik ook nu prijzen te pakken. Indien nodig zal ik tijdens de winterperiode nog nieuwkomers halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier