Voorzitter Londen 2012: ‘Phelps is níet de grootste olympiër’

© Reuters

Niemand veroverde meer olympische medailles dan zwemvedette Michael Phelps. Maar maakt dat van de 27-jarige Amerikaan ook de grootste olympiër aller tijden? Sebastian Coe, de voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen van Londen, vindt alvast van niet.

Phelps nam deel aan vier Olympische Spelen (2000, 2004, 2008 en 2012) en veroverde in totaal 19 medailles (15 gouden, twee zilveren en twee bronzen). Met goud op de 4×200 meter vrije slag in Londen verbeterde hij het record van Larissa Latynina, die 18 medailles won tussen 1954 en 1964. ‘The Baltimore bullet’ komt in Londen nog in actie en kan zijn olympisch palmares dus nog uitbreiden.

“Hij is wat betreft het aantal medailles duidelijk de meest succesvolle olympiër ooit, maar is hij daarom ook de grootste? Ik vind van niet”, zei Coe op een persconferentie tot verbazing van de aanwezige journalisten.

Wie is volgens de voormalige atleet, die zelf vier olympische medailles won (1980, 1984), dan wel de ‘grootste olympiër aller tijden’? “Daar heeft iedereen zijn eigen mening over,” antwoordde hij voorzichtig. “Ik kan hier de hele ruimte rondgaan en we zouden allemaal een andere naam noemen.”

Zelf dacht Coe aan twee voormalige Britse atleten, roeier Steve Redgrave (vijf keer goud) en tweevoudig vijfkampkampioen Daley Thompson, alsook Jesse Owens (vier keer goud) en gymnaste Nadia Comaneci (perfecte score op de Spelen van 1976 in Montreal). (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier