‘Vormer is de verpersoonlijking van Club Brugge’

© Belga

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de topper Club Brugge – Anderlecht en de stagnering van AA Gent.

1.Anderlecht was tegen Club Brugge nergens en ging met 2-1 onderuit. Misschien meest zorgwekkende vaststelling: recordaankoop Nicolae Stanciu was alweer onzichtbaar. Wordt de Roemeense spelmaker stilaan een probleem voor paars-wit

Jacques Sys: “Heel Anderlecht was niet goed en Stanciu lijkt mij niet het type die dan in zijn eentje de ploeg op sleeptouw neemt. Het is duidelijk dat hij aanpassingstijd nodig heeft, de leefomstandigheden zijn hier anders en het voetbal is anders. Maar we moeten ook niet overdrijven: de Jupiler Pro League is evenmin een topcompetitie. Het is te vroeg om na twee maanden iemand te beoordelen, maar we kunnen misschien wel al stellen dat Stanciu overschat werd door die grote transfersom. Hij werd gepresenteerd als de verlosser van Anderlecht, maar op basis van wat? Van enkele mooie goals op YouTube? Stanciu was een uitblinker in de Roemeense competitie, ik weet niet of je dan zo een hoge verwachtingen moet hebben. Als hij echt zo fenomenaal zou zijn, had hij wel elders getekend dan bij Anderlecht. Stanciu toonde in zijn eerste matchen wel klasse maar kende dan een serieuze terugval, het is voor de Brusselaars te hopen dat dit achteraf slechts een aanpassingsperiode blijkt te zijn.”

2.Daar tegenover stond Ruud Vormer, alwéér sterkhouder bij Club Brugge. Is hij de echte baas van Club?

Jacques Sys: “En Limbombe niet vergeten, die was ook heel sterk tegen Anderlecht. Op korte tijd heeft de jonge dribbelaar bewezen dat hij progressie boekte onder Michel Preud’homme. Maar Ruud Vormer was inderdaad de absolute uitblinker. Opvallend bij hem: hij speelt zelden een slechte wedstrijd. Zelfs wanneer Club niet draait -wat toch al enkele keren gebeurde dit seizoen- haalt hij zijn gewenste niveau. In een erg wisselvallige competitie is hij een van de weinige spelers die elke week presteert. Vormer biedt zich aan, hij loopt, breekt, passt en scoort. Met zijn mentaliteit , energie en strijdlust is hij de verpersoonlijking van Club Brugge. Een typische Clubspeler. Net zoals die andere Nederlanders in de ploeg, Van Rhijn en Denswil, herlanceerde Vormer zijn carrière in België. In Nederland doen ze daar nog altijd wat meewarig over: hoe kan het dat zo een beperkte speler uitblinker is in België, is die competitie dan zo zwak? Die teneur. Feit is: na eerder een Scandinavisch gezicht heeft Club dezer dagen een Nederlands gezicht.”

3.AA Gent gaat in de laatste minuten op het veld Eupen van 1-2 winst naar een 3-2 nederlaag. Moet Hein Vanhaezebrouck zich zorgen maken?

Jacques Sys: “Gent botste deze week op zijn grenzen: 5-0 verlies tegen Donetsk en in de slotminuten onderuit tegen Eupen. Het probleem waar Vanhaezebrouck voor staat: door het vertrek van Depoitre en Kums verloor hij veel kwaliteit, dat moet dan gecompenseerd worden met mentaliteit, maar die ontbreekt vooralsnog. Gent is -zoals zoveel topploegen in onze JPL- te wisselvallig. Met momenten brengen ze nog goed voetbal, zoals tegen Zulte Waregem, maar even vaak vervallen ze in domme fouten en concentratieverlies. Na de match tegen Eupen was Vanhaezebrouck hard voor zijn verdediging, die hij een gebrek aan concentratie verweet. Niet voor het eerst. Een verwijt dat je ook bij de andere trainers van onze topclubs steeds hoort weerkeren. Het zal van Vanhaezebrouck veel vakmanschap vereisen om dit Gent weer mee aan de top te helpen. Voor de club is dit een kantelmoment. Na de titel twee jaar geleden riep iedereen dat een machtsoverdracht zich voltrok, maar zoals zo vaak in de sportwereld bleek dat weer iets te voorbarig. Het was voor Gent nochtans het ideale moment om door te groeien na dat nieuwe stadion en die titel, maar je kan er niet omheen: AA Gent stagneert.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier