‘Vrouwen denken aan het team, mannen aan zichzelf’

Marc Lammers, bondscoach van de mannelijke nationale hockeyploeg. © BELGA

In Den Haag begint op 31 mei het WK hockey. Sport/Voetbalmagazine kreeg Marc Lammers (Red Lions) en Pascal Kina (Red Panthers), de twee Belgische bondscoaches, samen aan tafel.

S/VM:Wat is het grootste verschil tussen het coachen van dames en heren?

Pascal Kina: “Bij de dames moet je meer communiceren, bij mannen kan je directer zijn, wat ik gemakkelijker vind.”

Marc Lammers: “Met dames moet je individueel spreken, nooit in de groep zeggen: ‘Je hebt niet goed gespeeld.’ Als je ze in groep terechtwijst, dan onthouden ze dat bij manier van spreken drie jaar. Ze zijn ook emotioneler of sneller geraakt, terwijl een man eerder naar de inhoud kijkt en denkt: als jij vindt dat ik zo moet verdedigen, dan doe ik dat.”

Kina: “Als je tegen een mannenteam zegt dat ze niet goed waren, dan denken ze allemaal dat het over iemand anders gaat, terwijl diezelfde uitspraak bij de vrouwen heel persoonlijk genomen wordt.”

Lammers: “Over het algemeen is het zelfvertrouwen bij dames ook iets minder, ze zeggen vrij snel: ‘Dat kan ik niet.’ Terwijl ze het best wel kunnen. Bij mannen is dat net omgekeerd. Haantjesgedrag. Vrouwen doen ook alles wat je vraagt. Als ik bijvoorbeeld zeg om naar links te lopen, dan vertrekken ze meteen, terwijl mannen vrijwel meteen vragen: ‘Waarom niet naar rechts, dat doen we anders toch altijd?’ Meteen discussie, terwijl de vrouwen onmiddellijk vertrekken en pas na een tijdje tegen elkaar beginnen: ‘Belachelijk, hé, naar links lopen?’ (lacht) Maar als ze binnenkomen, dan zeggen ze niets meer.”

S/VM: Met andere woorden: dames zijn volgzamer?

Lammers: “Ze communiceren heel erg met elkaar, in plaats van over elkaar. Vrouwen denken in de eerste plaats aan het teambelang, mannen aan hun eigen belang. Zoals vroeger, toen zij gingen jagen en de vrouwen thuis moesten samenwerken. Ze kunnen beter naar een gezamenlijk doel toewerken, ook in hockey, mannen denken bij zichzelf: ‘What’s in it for me?‘ Er is dus wel wat verschil, maar uiteindelijk is het werk voor negentig procent hetzelfde. Organisatie, voorbereiding, innovatief zijn, iedereen erbij proberen te betrekken…”

Kina: “Wij discussiëren heel veel in team, want iedereen moet verantwoordelijkheid leren nemen. ‘Hoe kunnen we dit het best benaderen?’ Als je zulke vragen stelt, dan kan elke speelster haar mening geven. Heel belangrijk.”

Lammers: “Je moet dames open vragen stellen en ze verplichten om na te denken, want dan voelen ze zich meer betrokken. Mannen zitten sneller op de inhoud, bemoeien zich graag met de tactiek. Wat me ook al opgevallen is: vraag aan de vrouwen om meer over rechts aan te vallen, en ze gaan vanaf dan alleen maar over rechts meer.”

Kina: “Juist.” (lacht)

Lammers: “Volgzamer, ja, zwart-wit. Maar ze moeten ook begrijpen waaróm we iets aanpassen.”

Lees het volledige interview deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier