Waarom Copa Copa heet

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Al tien jaar draait hij mee in de Jupiler Pro League. Maar wat zeggen we nu eigenlijk: Barry, Boubacar of Copa?

Sport/Voetbalmagazine had een uitgebreid gesprek met Barry Boubacar Copa, doelman van Sporting Lokeren en de nationale ploeg van Ivoorkust. Al tien jaar draait hij mee in de Jupiler Pro League. Maar wat zeggen we nu eigenlijk: Barry, Boubacar of Copa?

De sympathieke katachtige keeper kwam in 2003 naar ons land. Hij speelde sindsdien bijna 300 wedstrijden in de Jupiler Pro League en treedt weldra voor de derde keer op een WK aan, maar we twijfelen nog steeds.

Is het nu Copa? Boubacar? Barry? Wat is de naam? En wat de voornaam? De Guinees-Ivoriaanse doelman met negen broers en zussen die verspreid over zowat heel Frankrijk wonen, praat ons bij: “Mijn naam is Barry. Boubacar is mijn voornaam en Copa een bijnaam. Dat is eigenlijk een gek verhaal. Een van mijn oudere broers had ooit een voetbalschool in Abidjan die hij Copa had genoemd. Toen hij naar Europa is verhuisd, heeft hij daar alles achtergelaten en heb ik alle shirts aangeslagen. De ene dag liep ik rond met het nummer 8, de volgende dag met het nummer 10, maar telkens stond er Copa op het shirt. Toen is men mij Copa beginnen te noemen.”

Een paar jaar geleden heeft Barry Copa op zijn beurt een voetbalschool opgericht in Abidjan. “Die heet de Copa Football Club. Er zijn een paar coaches die ter plekke een voorselectie maken en ik ga dan de uiteindelijke schifting doorvoeren. De focus ligt op kwaliteit in plaats van op kwantiteit, maar we hebben toch een twintigtal spelers. Twee van hen lopen momenteel zelfs stage in Lokeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier