Waarom de Rode Duivels (niet) zullen winnen tegen de Verenigde Staten

Origi en Mirallas vieren de zege tegen Rusland © Belga

Vanavond om 22u Belgische tijd nemen de Rode Duivels het in Salvador de Bahia in de achtste finales op tegen de Verenigde Staten. Zullen de spelers van Marc Wilmots een overwinning behalen en op die manier een volledig geslaagde Wereldbeker neerzetten?

Ja, de Duivels gaan winnen omdat:

– ze meer talent hebben. Zoals elke keer sinds het begin van dit WK 2014 bezit België op papier een sterkere ploeg dan zijn tegenstander. En tot nu toe vertaalde zich dat in een 9 op 9. De Amerikaanse voetballers spelen hetzij in middelmatige Europese clubs (Sunderland, Aston Villa, Besiktas, AZ, Nantes, enz.), hetzij in Major League Soccer (Sporting Kansas, Seattle Sounders, Real Salt Lake, enz.), en zelfs in Mexico (Puebla). Kortom, ploegen met veel minder ronkende namen dan die van de Belgen.

– ze zijn frisser : Nu moet hun kwalificatie in de tweede groepswedstrijd en de wissels in de derde match opbrengen. De Duivels hebben minder lang en minder intensief gespeeld dan de Amerikanen die serieus hebben moeten strijden om uit groep G te geraken waarin Duitsland, Ghana en Portugal zaten. In de zwoele warmte van Salvador de Bahia zal het fysieke aspect een doorslaggevende rol spelen.

– ze hebben meer ervaring met grote matchen. Wie grotere clubs zegt, zegt ook grotere matchen. Ook al is de Wereldbeker lichtjes verschillend van de andere competities hebben de Belgische spelers dit seizoen al topmatchen gespeeld: de Champion’s League, ze hebben voor de titel gestreden in Premier League, in Duitsland, Spanje, grote derby’s… Ook al boekt de MLS (Major League Soccer) vooruitgang, toch biedt ze nog geen matchen van een vergelijkbare intensiteit, verre van.

Hazard zal het verschil maken. Eden is daar volledig van bewust, hij kan beter dan wat hij al gepresteerd heeft. “Tot nu toe lag ik aan de basis van enkele mooie acties, maar in deze Wereldbeker heb ik nog geen grote wedstrijd gespeeld. Hopelijk kan ik die twee aspecten tegen de Verenigde Staten combineren”. Is er een uitstekendere gelegenheid dan deze achtste finales, een uitschakelende match, om zijn gigantisch talent aan alle sceptici te tonen?

Nee, de Duivels zullen niet zegevieren omdat:

– er te veel druk op hun schouders rust. We hebben tegen Algerije gezien dat de Duivels niet allemaal bestand zijn tegen druk. Tijdens de openingsmatch heeft de stress hen tijdens een groot deel van de match slecht doen spelen. Gelukkig liep die dan toch nog goed af voor de Belgen. Vanavond kan dezelfde nervositeit de Duivels wel fataal worden. In de achtste finales moet je 90 minuten lang geconcentreerd blijven (en misschien zelfs meer) en je kansen grijpen. Ploegen die die twee regels niet naleefden zijn al naar huis…

– de Amerikanen een volkomen betrouwbare ploeg hebben: de Belgen moeten de Amerikanen niet individueel vrezen, maar hun collectief moet hen verontrusten. Ze zijn niet door de eerste fase geraakt dankzij de steracties van een of andere speler maar door in team te spelen, niets te lossen aan de tegenstanders en elkaar te helpen. Een modelploeg dus die zich niet makkelijk zal laten doen.

– de Amerikanen hebben een winnaarsmentaliteit. Het USA Team, en alle Amerikaanse nationale ploegen in het algemeen delen die spirit. Voor hen is de nederlaag geen optie, er wordt enkel met de overwinning rekening gehouden. Dankzij die manier van werken hebben de Verenigde Staten de overhand in een groot aantal sporten. Toegepast op de soccer heeft die filosofie uitstekend gewerkt tegen Ghana en Portugal en kan ook ze de Duivels pijnlijk treffen.

– er zijn heel veel supporters van Team USA in Brazilië. De Amerikanen hebben na de Brazilianen het meeste tickets voor het WK gekocht. Bijgevolg zal de Arena Fonte Nova achter de Amerikanen staan. Als de match in een doorslaggevende fase komt, kan de steun van het publiek het verschil maken tussen overwinning en nederlaag…

Anthony Planus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier