Waarom LeBron James LABron James werd

LeBron James wil de Lakers de glorie van weleer bezorgen. © belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na maandenlange speculaties verhuist LeBron James, The King van de NBA, zijn troon van Cleveland naar Los Angeles, als nieuw lid van de Lakers.

Nooit was de hype over de mogelijke transfer van een NBA-ster zo groot. Toen LeBron James vorige zaterdag vanuit de Caraïben naar Los Angeles vloog, werd zijn privéjet nauwgezet gevolgd via trackers op sociale media. En toen James zondagnacht zijn beslissing bekendmaakte, ontplofte Twitter: liefst 56.000 tweets per minúút over The Decision 3.0, de derde keer dat LBJ van club verandert (na Cleveland/Miami in 2010, Miami/Cleveland in 2014).

Opvallend: geen keuze van het (maximale) winstbejag. Bij Cleveland had James met een contractverlening van vijf jaar 207 miljoen dollar kunnen verdienen, bij de Lakers is dat ‘slechts’ 153 miljoen over víér jaar. In Californië moet hij bovendien zo’n 13 procent staats- en stadstaksen betalen (een van de hoogste van de VS), waardoor James in totaal 18 miljoen dollar zal moeten afstaan. Niettemin boort hij met dit contract door de grens van 1 miljard dollar aan totale inkomsten in zijn intussen 15-jarige carrière. 65 procent daarvan komt uit sponsorcontracten, en dat zal het ‘kleinere’ bedrag dat ’s werelds beste basketbalspeler in LA opstrijkt ruimschoots compenseren.

Die inkomsten staan bovendien los van zijn vele investeringsprojecten in de media-, entertainment- en businesswereld. En dan is LA de ideale plaats om die projecten te onderhouden of nieuwe aan te boren, met oog op zijn postcarrière. Al tijdens de laatste match van Cleveland in LA vielen de CEO’s van multinationals/celebrity’s over elkaars voeten in Staples Center. En dat zullen ze vanaf volgend seizoen nog meer doen: de prijzen explodeerden er meteen na James’ beslissing: 5800 dollar voor het goedkoopste abonnement. Een persoon telde voor vier season tickets zelfs 188.000 dollar neer, voor zitjes op de 16e rij…

En toch is de verhuizing van LABron vooral een keuze voor de levenskwaliteit van hem, zijn vrouw en drie kinderen in het klimaatvriendelijke Los Angeles, waar hij al zijn zomers doorbracht in twee gigantische villa’s. Daar ontmoette LeBron vorige zaterdag in het grootste geheim Lakersicoon/president Magic Johnson, nadat hij ook al met Kobe Bryant, die andere ex-Lakersster, had gebeld. Tegen Johnson vertelde James dat hij een langetermijnverbintenis wilde aangaan om een nieuw kampioensteam te bouwen – zijn vierjaarscontract is zelfs het langste sinds 2010. Het staat los van de mogelijke/directe komst van Kawhi Leonard, die allicht vertrekt bij San Antonio en per se naar LA wil.

LeBron James is ervan overtuigd dat hij en Magic Johnson – qua rijkdom en status zijn evenknie in de NBA – de Lakers de glorie van weleer zullen bezorgen, na vijf jaar zonder play-offs. Door het aantrekken van Kawhi Leonard en/of andere sterren – deze of desnoods vólgende zomer – in combinatie met de huidige jonge, talentvolle Lakerskern. Om zo het almachtige Golden State te onttronen en James’ aantal NBA-titels (nu drie), met nog minstens één op te schroeven. Het zou de mythe van de eergevoelige King nog groter maken. En hem naast/voorbij Michael Jordan, de grootste ooit, moeten brengen. Maar dan zal hij, in de spotlights van Hollywood, wél moeten winnen. En dan is ook James afhankelijk van wie nu, of in 2019, zich bij hem zal voegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier