WADA-rapport over Russisch dopinggebruik tijdens Winterspelen: Poetin belooft schorsingen

Richard Pound , Richard McLaren (L) & Gunter Younger © BELGAIMAGE

In een nieuw vernietigend rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) staat dat de Russische overheid actief meehielp aan georganiseerd dopinggebruik en verdoezeling van positieve dopingtesten tijdens de afgelopen Winterspelen in Sotsji. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil snel actie ondernemen, het WADA vraagt om Rusland te weren van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Kremlin laat weten dat de officials die genoemd worden in het rapport, voor de tijd van het onderzoek geschorst worden.

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji was er sprake van georganiseerd dopinggebruik bij Russische atleten, gestuurd door het Russisch ministerie van Sport en de geheime dienst FSB. Bovendien verdoezelde de Russische overheid verscheidene positieve dopingtesten. Dat blijkt uit een nieuw vernietigend rapport van het Wereldantidopingsagentschap (WADA).

Geen uitzondering

Sotsji blijkt geen uitzondering te zijn. Onder leiding van de Canadese jurist Richard McLaren ontdekte de onderzoekers dat de dopingcultuur in Rusland al aan de gang was sinds 2010 en duurde zeker tot augustus 2015. Zo staat in het rapport te lezen dat in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen, op het WK atletiek van 2013 in Moskou en het WK zwemmen van 2015 in Kazan verdachte stalen van Russen werden vervangen.

Klokkenluider

Een onafhankelijke commissie, met aan het hoofd de Canadees Richard McLaren, werd in mei door het WADA aangeduid om een onderzoek te openen naar de verklaringen van Grigory Rodchenkov, het voormalige hoofd van het antidopinglaboratorium van Moskou. Die had aan de Amerikaanse krant NY Times bekend dat hij, op vraag van Moskou, jarenlang Russische atleten had geholpen bij hun dopingpraktijken. De naar de Verenigde Staten uitgeweken klokkenluider voegde er aan toe dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, tijdens de Winterspelen van Sotsji 2014 doping kregen.

Gouden cocktail

Rodchenkov bedacht een cocktail van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. Het Russische ministerie van sport gaf hem een lijst met atleten die deel uitmaakten van het programma. Op die lijst stonden onder anderen bobsleeër Alexandr Zubkov, skeletonner Alexander Tretiakov en langlaufer Alexander Legkov. Ze wonnen allen goud.

Urinestalen verwisselen

Verder vervingen geheime agenten tijdens de Spelen in Sotsji met Rodchenkovs hulp besmette urinestalen van Russische atleten door cleane urine die enkele maanden eerder was verzameld. Zo vermeed men dat Russen tegen de dopinglamp liepen.

De publicatie van het rapport komt er achttien dagen voor de start van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro op 5 augustus. Eerder besliste de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om de schorsing van Russische atleten te handhaven.

‘Snelle actie’

In een reactie laat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weten dat het ‘niet zal aarzelen om de strengst mogelijke sancties te nemen tegen alle personen en organisaties die zich met doping inlaten’. Voorzitter Thomas Bach: ‘De bevindingen van het rapport zijn schokkend. Het gaat om een nooit eerder vertoonde aanval op de integriteit van sport en de Olympische Spelen’.

Het bestuur van het IOC houdt dinsdag telefonisch spoedberaad, waarna voorlopige maatregelen en sancties in verband met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro kunnen genomen worden, klinkt het in een mededeling.

Het WADA vraagt om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een ‘drastische mentaliteitswijziging’ heeft plaatsgevonden.

Reactie Rusland

De Russische regering laat in een reactie weten dat de officials die genoemd worden in het rapport, voor de tijd van het onderzoek geschorst worden. Dat was een van de eisen van het WADA. In één beweging haalde president Vladimir Poetin wel uit naar een ‘gevaarlijke inmenging’ van de politiek in de sport, vanwegen de oproep om all Russische atleten uit te sluiten van deelname aan de Spelen in Rio.

Daarnaast wil Rusland van het WADA ook ‘gedetailleerdere en objectievere info over de feiten, zodat de Russen en de onderzoekers die info kunnen gebruiken bij hun werk’, vooraleer een eindbeslissing genomen wordt over de schorsing. ‘Het lijdt geen enkele twijfel dat ze dit tot op het bot zullen uitspitten, om alle nodige maatregelen te nemen om te vermijden dat de Russische wetten en de internationale engagementen die ons land genomen heeft, geschonden worden’, aldus nog Poetin.

Dmitri Svistsjev, hoofd van de sportcommissie van het Russische parlement, haalde feller uit naar het WADA-rapport. ‘Het zijn enkel woorden en speculatie. Blijkbaar heeft iemand iets gezegd. Er is niets concreet. We willen feiten en namen, bevestigd met bewijzen.’ (Belga/JF/KVDA)