Wat u niet mag missen op de Olympische Spelen (11 augustus)

© Belga

Drie tips voor Dag 15 van Londen 2012.

Finale voetbal bij de mannen: Brazilië – Mexico, om 16u

Een min of meer verwachte finale, tussen de absolute topfavoriet uit Brazilië en outsider Mexico, het land dat geroemd wordt voor zijn jeugdopleiding en tactisch trainersvernuft. De Mexicanen doen het met allemaal jonge talenten die nog in de eigen competitie actief zijn -op Giovanni Dos Santos na, die is al bij Tottenham gestald.

Dit terwijl de Brazilianen een heus sterrenteam optrommelden met ervaren vedetten als Alexandre Pato, Húlk, Thiago Silva en Marcelo. En dan vergeten we misschien nog de voornaamste: Neymar Dos Santos Silva Junior, of kortweg Neymar. Amper twintig jaar maar in 2011 al verkozen tot Zuid-Amerikaans speler van het jaar en ondertussen gegeerd door elke Europese topclub. Een gouden medaille op de Olympische Spelen was zijn eerste grote doel als profvoetballer en wetende dat de aanvaller van Santos altijd presteert op grote momenten, mogen we een knalprestatie van hem verwachten.

Finale hoogspringen bij de vrouwen, vanaf 20u Slaagt Tia Hellebaut erin zichzelf op te volgen als Olympisch kampioene hoogspringen? Vanavond kennen we het antwoord. Met Ariane Friedrich verdween alvast één outsider van het toneel, de ervaren Duitse overleefde de kwalificaties niet. Wie in die eerste reeksen wél indruk maakte, was de Russische Anna Chicherova, zij sprong met heel veel marge over de 1m93 die nodig was om de finales te bereiken. Maar ook Tia begon haar rondje psychologische oorlogsvoering al op die eerste wedstrijddag: zij ontdeed zich niet eens van haar lange trainingsbroek om de kwalificatie voor de finale veilig te stellen. Alsof ze wilde zeggen: “Dit kost mij weinig moeite.”

Het mag duidelijk zijn: nu de Kroatische gazelle Blanka Vlasic (geblesseerd) er niet bij loopt, ligt de strijd voor goud helemaal open. We mogen dan ook een ijzingwekkende finale verwachten, waarbij mentale sterkte minstens zo belangrijk wordt als fysieke scherpte. Net wat Tia graag heeft…

Finale volleybal bij de vrouwen: Brazilië – USA, vanaf 19u30 De Amerikaanse vrouwen verloren in de groepsfase slechts twee sets in vijf wedstrijden. Eentje daarvan was uitgerekend tegen Brazilië (3-1 winst voor de VS), het land dat Team USA nu opnieuw tegenover zich krijgt in de finale van het damesvolleybal. De Brazilianen teren voornamelijk op talent van eigen bodem: maar liefst tien van de twaalf internationals spelen in de Braziliaanse competitie. Een heel ander beeld bij de Amerikanen, daar is er geen enkele speelster die in eigen land actief is.

Interessant aan dit duel is de clash tussen verschillende stijlen. Brazilië moet het hebben van zijn explosieve offensieve stijl en blockshots, terwijl de VS vooral teert op zijn uitstekende technische basiskwaliteiten en een haast onklopbare defensieve vesting. Brazilië kende een moeilijke poulefase maar groeide gaandeweg het toernooi. In de halve finale maakten ze indruk met een 3-0 zege tegen Japan. Bij de VS is het uitkijken naar de prestaties van Logan Tom, sterspeelster van Fenerbahçe en een bovendien geen onaangename verschijning. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier