Wat u niet mag missen op de Olympische Spelen (3 augustus)

© Belga

Drie tips voor de zevende dag van Londen 2012.

Hockey

In het olympische hockeytoernooi bij de mannen zijn er twee poules van zes ploegen. In die poules speelt elk land vijf wedstrijden. Daarna stoot de top twee van elke poule direct door naar de halve finale. Top twee, dat is dus het doel van België in een poule met Duitsland, Nederland, India, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Het enige probleem: na twee wedstrijden staan de Belgische hockeyers laatste in hun groep met nul punten. Toegegeven, verliezen tegen Duitsland – tweede op de wereldranglijst – en Nederland – derde op de wereldranglijst – is voor een team dat elfde staat geen schande.

Met Zuid-Korea – zesde op de wereldranglijst – krijgen de Red Lions (22.15u) alweer een stevige brok op hun bord. Vier jaar geleden, op de Olympische Spelen in Peking, waren de Koreanen nog te zware kost voor de Belgen, 3-1 werd het toen. In vergelijking met 2008 zijn de Belgen echter fysiek veel sterker en mogen we dus toch verwachten dat ze, ook hun ambitie om top acht te halen indachtig, de Koreanen gaan oppeuzelen. Benieuwd wat het wordt!

Zeilen

Op de rust dag twitterde Evi Van Acker nog: “Serieuze beautydag hier: nagels retoucheren en experimenteren met strijdvlechtjes!” Ze lijkt dus klaar voor haar zevende race die om 14u35 van start gaat. Van Acker staat voorlopig tweede in de tussenstand, op twee punten van de Ierse Annalise Murphy.

Misschien eerst even het puntensysteem uitleggen. Van Acker werd tot nog toe 3e, 2e, 3e, 8e, 1e en 5e. Als je al die resultaten optelt – en het slechtste (8e) telt niet mee – dan kom je aan 14 punten. Murphy heeft er 12, de Nederlandse superfavoriete Marit Bouwmeester staat derde met 19 punten. Er zijn nog vier races te gaan. De beste tien zeilsters nemen het dan tegen elkaar op in de zogeheten ‘medal race’, waar de punten verdubbeld worden. De eerste krijgt dus twee punten, de tweede vier, enzovoorts. Van de elf races worden dan alle punten opgeteld, de zeilster met de laagste score is olympisch kampioene.

Van Acker werd vooraf getipt als Belgiës grootste medaillekandidaat, en voorlopig maakt ze die verwachtingen waar. Zelf houdt ze de – jawel – boot nog even af en wil ze niet over medailles praten. Vandaag toch maar weer duimen!

Voetbal

In de kwartfinale van het vrouwenvoetbal krijgen we met Brazilië-Japan (18u) een bijzonder interessante affiche voorgeschoteld. Japan kroonde zich vorig jaar in Frankfurt nog verrassend tot wereldkampioen na strafschoppen tegen de Verenigde Staten. Opmerkelijk was toen dat Aya Miyama, kapitein van het Japanse team, niet onmiddellijk ging meevieren met haar ploegmaats maar eerst de Amerikaanse tegenstanders ging knuffelen.

Als het van Brazilië en sterspeelster Marta afhangt, mag Aya uiteraard zichzelf troosten na deze kwartfinale. De vrouwelijke kanaries snakken, na zilver op de Spelen van 2004 en 2008, naar die gouden medaille. Ze startten het toernooi swingend met een 5-0 en 1-0 tegen Kameroen en Nieuw-Zeeland, maar verloren nadien toch van Groot-Brittannië met 1-0.

Japan, dat met Homare Sawa de FIFA World Player of the Year in de rangen heeft, verloor nog niet, maar speelde wel al twee keer 0-0 gelijk. Tegen het makkelijk scorende Brazilië zullen ze toch best zelf minstens één goaltje maken. Hopelijk wordt deze match dus promotie voor het vrouwenvoetbal, dat qua populariteit duidelijk in de lift zit. (SVH)

Bekijk hier een filmpje van Marta:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier