Wat u niet mag missen op de Olympische Spelen (30 juli 2012)

© Reuters

Drie tips voor de derde dag van Londen 2012.

Zeilen Voor het eerst op deze Spelen zien we zeilster Evi Van Acker aan het werk, misschien wel onze grootste medaillekandidaat in Londen. Zij begint in Weymouth aan de olympische competitie in de Laser Radial. Op de eerste dag worden twee regatta’s afgewerkt, die starten om respectievelijke 13.05u en 13.20u Belgische tijd. Voor een podiumplaats in Londen krijgt Van Acker vooral concurrentie van de Nederlandse Marit Bouwmeester, de Chinese Lija Xu, de Britse Alison Young en de Finse Sari Multala.

Naast Van Acker komen maandag ook debutant Wannes Van Laer (Laser Radial) en Sigrid Rondelez (RS:X) voor het eerst op het olympische water.

Judo In het judo word Dirk Van Tichelt (28) de derde Belg die op de tatami verschijnt, in de categorie tot 73 kilogram (vanaf 10.30u). De Beer van Brecht, negende op de wereldranglijst, deed het vier jaar geleden met een vijfde plaats lang niet slecht, maar liep de voorbije jaren wel de ene teleurstelling na de andere op. Op het WK vorig jaar eindigde Van Tichelt nog als zevende, maar op het voorbije EK ging hij al in zijn eerste kamp roemloos onderuit. In Londen behoort hij tot de outsiders, maar mits een goede dag moet een podiumplaats haalbaar zijn.

Zwemmen

Vanaf 20.30u Belgische tijd is het weer smullen van de zwemnummers, met als uitschieters de finales van 100 meter rug bij de vrouwen en de 200 meter vrije slag bij de mannen.

In het eerste nummer kijken we uit naar de Amerikaanse Missy ‘The Missile’ Franklin, amper 17 jaar en door ene Michael Phelps al omschreven als de “beste zwemster die hij ooit gezien heeft”. In de halve finales moest Franklin enkel de Australische Emily Seebohm laten voorgaan.

Op de 200 meter vrij kon de Amerikaanse vedette Ryan Lochte zich maar nipt plaatsen voor de finale. De finale belooft een epische strijd te worden tussen Lochte, de Chinese megaster Sun Yang (20), de Zuid-Koreaanse olympische kampioen Tae-hwan Park, de Duitse wereldrecordhouder Paul Biedermann en de Fransman Yannick Agnel. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier