Wat u niet mag missen op de Olympische Spelen (4 augustus 2012)

© AFP

Drie tips voor de achtste dag van Londen 2012.

Atletiek

De focus is verschoven naar het atletiektoernooi. In de kwalificaties voor de 100 meter bij de mannen krijgen we voor het eerst de tenoren in actie te zien. Regerend olympisch kampioen en wereldrecordhouder Usain Bolt wil in Londen nóg beter doen dan vier jaar geleden in Peking, maar lijkt niet echt in bloedvorm te verkeren. Bijkomend zal de tegenstand een pak sterker zijn dan in 2008, met Justin Gatlin, de olympisch kampioen van 2004 die na een dopingschorsing een sterke comeback maakt, Tyson Gay, de tweede snelste man aller tijden, en niet in het minst Bolts landgenoot Yohan Blake, die ‘Lightning Bolt’ tijdens de Jamaicaanse trials eind juni verrassend ver achter zich liet. De finale van de 100 meter bij de mannen volgt zondagavond.

Ook interessant is de 10.000 meter-finale bij de mannen, waar de Ethiopiër Kenenisa Bekele (30) zal proberen om als eerste atleet ooit drie keer op rij goud op die afstand te veroveren, en zo beter te doen dan Paavo Nurmi, Emil Zatopek, Lasse Viren en Haile Gebrselassie. Of hem dat lukt, is nog maar de vraag: Bekele sukkelde de laatste twee jaar met blessures en krijgt met zijn landgenoot Ibrahim Jeilan en de Britse ster Mo Farah stevige concurrentie.

Paardrijden

Als België in Londen zijn medaillecollectie nog wil uitbreiden, zal het onder andere van Philippe Le Jeune (52) en zijn paard Vigo d’Arsouilles moeten komen. De Vlaams-Brabander, de enige Belg die in Londen als regerend wereldkampioen (in zijn onderdeel) van start gaat, neemt samen met zesvoudig olympiër Jos Lansink (Cavalor Valentina van ’t Heike), Dirk Demeersman (Bufero van het Panishof) en Gregory Wathelet (Citizenguard Cadjanine Z) deel aan de teamcompetitie jumping en ook individueel. Een teammedaille is wellicht net iets te hoog gegrepen, maar in de individuele competitie maakt Le Jeune een kans.

Tennis Jammer dat Kim Clijsters er niet bij is, maar de finale tussen Maria Sharapova en Serena Williams in het vrouwentennis belooft superspannend te worden.

In de onderlinge confrontaties leidt Serena Williams met 8-2. Dit jaar ontmoetten de twee elkaar in de kwartfinales in Madrid. Daar won de Amerikaanse met 6-1 en 6-3. Op gras stonden ze twee keer eerder tegenover elkaar, telkens in Wimbledon. In 2004 won Sharapova in de finale met 6-1 en 6-4, in 2010 schakelde Williams de Russin in de achtste finales met 7-6 (11/9) en 6-4 uit.

Voor Sharapova bleef het voorlopig bij één Wimbledontitel, Serena Williams won het Grand Slam op het heilige gras in Londen vorige maand voor de vijfde keer.

Serena Williams veroverde in 2000 in Sydney en in 2008 in Peking goud aan de zijde van haar zus Venus, maar kon individueel nog niet met olympisch eremetaal pronken. Vier jaar geleden werd ze in Peking in de kwartfinales uitgeschakeld. (KVDA/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier