Wat u niet mag missen op de Olympische Spelen (6 augustus)

© Belga

Drie tips voor de tiende dag van Londen 2012.

Zeilen

In de finale van de Laser Radial (14 uur) is Evi Van Acker een potentiële kanshebber op een medaille. Ze begon heel sterk aan het olympisch toernooi en werkte zich na een teleurstellende prestatie op de Spelen van Peking (achtste) op tot de wereldtop. Weinig atleten die het voorbije jaar zo de wereld rondreisden als deze Gentse. Alles moest wijken voor het ultieme doel: een medaille in Londen. Daarvoor werkte Van Acker ook aan haar mankementen en schaafde ze vooral haar fysiek bij. Ze peperde zichzelf in dat ze meer een bitch moest zijn op het water, ze wist dat ze in het verleden vaak te lief is geweest voor haar rivales. Die gedaanteverwisseling is er in Londen alvast gekomen. Toch blijft Van Acker vrij rustig. Ze bekeek het de laatste dagen van race tot race, gaf weinig interviews, waardoor haar coach Wil van Bladel als haar spreekbuis optrad. In de finale, de elfde regatta, wacht Evi een laatste fysieke uitputtingsslag. Om 15 uur weten we waar ze is geëindigd.

Atletiek

Halen ze het podium of niet? Voor Jonathan en Kevin Borlée breekt een van de belangrijkste momenten uit hun carrière aan. Om 22u30 staat in Londen de finale over de 400 meter geprogrammeerd. Eén van de favorieten, de Amerikaan LaShawn Merritt, zal er niet bij zijn. Hij viel in de eerste ronde geblesseerd uit. Wereldkampioen Kirani James, amper 19 jaar, uit het kleine Grenada, die wel eens de Usain Bolt van de 400 meter wordt genoemd, is er wel bij in de finale. Hij is de uitgesproken favoriet voor goud. Daarachter is alles mogelijk. Maar wat is normaal op de Spelen waar de stress vaak verlammend werkt? En juist met die gigantische druk kunnen de broers Borleé omgaan. Ze zijn absoluut niet onder de indruk van de omstandigheden en hebben hun spectaculaire progressie te danken aan de maniakale manier waarop ze voor hun vak leven. Ze wisten dat ze naar Amerika moesten gaan om nog beter te worden en hebben dat ook gedaan. Daar werkten ze nog professioneler en analyseerden elke fout tot in de kleinste details. Nu moet echt blijken hoe ver ze staan.

Basketbal

Je kan er niet genoeg van krijgen, van de optredens van het Amerikaanse Dream Team. Om 23u15 spelen ze hun laatste kwalificatiematch tegen Argentinië en dat is niet zomaar een wedstrijd. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene was het Argentinië dat goud won en verrassend de Verenigde Staten in de halve finale klopte. Dat werd in de States toen als een schande aanzien. Het Dream Team heeft dus iets recht te zetten en geen mens die eraan twijfelt dat dit zal gebeuren, ook al beschikt Argentinië over een goeie ploeg, met Manu Ginobili als absolute vedette. Die speelt in de NBA, bij de San Antonio Spurs waarmee hij al verschillende titels won. Maar tegen het Amerikaanse geweld zal hij niet opgewassen zijn. Opvallend is de hechte vriendschap in dit gezelschap van multimiljonairs, de oprechte blijdschap die je op de bank bij iedere dunk of andere indrukwekkende actie ziet. Ook bij vedetten als Kobe Bryant of LeBron James. Alsof de Amerikanen in Londen op schoolreis zijn en zich vooral kostelijk willen amuseren. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier