Redactie Sportmagazine

Waterpolo: 30 klachten over nieuwe regel die gemengde ploegen onmogelijk maakt

Dat meisjes niet meer samen met jongens aan waterpolo mogen doen, vinden een 30-tal ouders discriminerend. Het federaal Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen gaat de klachten onderzoeken.

Het federaal Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen – dat discriminatie op basis van geslacht moet bestrijden – heeft ‘een dertigtal klachten’ ontvangen na de beslissing van de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) om te stoppen met gemengde waterpoloteams. Die beslissing maakt dat meisjes tussen 12 en 17 jaar niet meer kunnen deelnemen aan waterpolowedstrijden. De klagers, zo meldt het Instituut, vinden dat hierdoor meisjes gediscrimineerd worden.

Het instituut heeft contact opgenomen met de Koninklijke Belgische Zwembond en laat haar juridische dienst de klachten analyseren. Ook het antwoord van de Zwembond wordt meegenomen in de analyse.

Het was in een opiniestuk op Knack.be dat de kat de bel werd aangebonden. Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA) schreef dat de KBZB de klok drie kwarteeuwen terugdraaide met haar beslissing. 170 meisjes kunnen nu hun geliefkoosde sport niet meer beoefenen, hekelde hij.

De nieuwe regel kwam er omdat volgens de KBZB de ‘fysiologische’ verschillen tussen jongens en meisjes te groot zouden zijn. In het Vlaams parlement wordt daarover vandaag gedebatteerd. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier