Wereldkampioen tijdrijden bij de junioren Igor Decraene (18) overleden

Igor Decraene © Belga

Wielrenner Igor Decraene, regerend wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, is op 18-jarige leeftijd overleden. Hij zou zich in Zulte van het leven beroofd hebben.

De beloftevolle wielrenner Igor Decraene is overleden, zo hebben de Belgische Wielerbond en zijn team, de Tieltse Rennersclub, bevestigd. Decraene heeft zichzelf in Zulte van het leven beroofd, aldus een goede bron.

“We melden u met droefheid dat wereldkampioen Igor Decraene is overleden na een smartelijk ongeval”, klinkt het bij de Tieltse Rennersclub. “Onze gedachten gaan uit naar zijn ouders, broers en familie; we wensen hen veel sterkte toe. Igor, we waren zo trots dat we u mochten kennen als renner maar vooral als een supergast. RIP Igor, eeuwige wereldkampioen.”

Decraene kroonde zich op 24 september 2013 in het Italiaanse Firenze tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Dit jaar werd hij provinciaal en Belgisch kampioen tijdrijden, maar kon hij door een knieblessure en operatie niet deelnemen aan het EK in juli. Hij was wel geselecteerd voor de tijdrit op het komende WK in het Spaanse Ponferrada.

Eind november 2013 werd Decraene bij de verkiezing van de Kristallen Fiets uitgeroepen tot beste jongere en op het Sportgala eindigde de talentvolle renner als tweede in de verkiezing van Beloftevolle Jongere van het Jaar.

Belgische Wielrijdersbond: ‘Zwarte dag voor Belgische wielrennen’

Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB), reageert geschokt op het overlijden van Decraene.

“Het nieuws van het overlijden van Igor komt als uit het niets”, stelt de bondsvoorzitter. “Dit is een zeer zwarte dag voor het Belgische wielrennen. Mijn gedachten gaan vooral uit naar zijn familie en vrienden”.

“Het is moeilijk nu al te reageren op dit verschrikkelijke nieuws. Het zal tijd vergen om dit te laten bezinken”, gaf Van Damme mee.

Ploegleider: ‘Er stond Igor een grote carrière te wachten’

Ploegleider Koen Dutroit werd per telefoon op de hoogte gebracht van het trieste nieuws. “Mijn eerste gevoel was ontkenning, maar dat is nu omgeslagen naar ongeloof.”

Dutroit kende Decraene al van toen hij als tweedejaars nieuweling overkwam naar zijn Tieltse club. “Het klikte meteen tussen ons. Igor was een welopgevoede, zeer beleefde en sympathieke jongen. Hij hield zijn voetjes op de grond, ondanks het feit dat hij wereldkampioen tijdrijden werd bij de junioren”, vervolgt Dutroit.

Volgens de ploegleider keek Igor Decraene ook echt uit naar het komende wereldkampioenschap tijdrijden. “Het parcours lag hem, dat heeft hij wel duizend keer gezegd. Hij ging daar nog eens uitpakken. Het heeft niet mogen zijn.”

“Ik weet amper wat te zeggen. Ik denk aan zijn familie”, aldus nog Koen Dutroit. “Voor de club en voor de wielersport in het algemeen is dit een zeer zwarte dag. Hij was zo beloftevol. Er stond Igor een zeer grote carrière te wachten.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier