Wie bezorgt België de volgende medaille? Overzicht van de Belgen van de dag

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Zorgt Thomas Van der Plaetsen, na de stunt van Nafi Thiam, ook in de tienkamp voor een knalprestatie? Daarnaast kan Si Mohamed Ketbi België vandaag zijn eerste medaille ooit in het taekwondo bezorgen. Een overzicht van de Belgen van de dag.

Si Mohamed Ketbi mikt op allerhoogste

Si Mohamed Ketbi kan België vandaag zijn eerste medaille ooit in het taekwondo bezorgen.

Het enigma van het Belgisch taekwondoteam: Si Mohamed Ketbi (-58 kg). In 2015 op zijn zéventiende al zilver op het WK en brons op de European Games. Door ouder te worden en fors te groeien had Ketbi daarna echter problemen met zijn gewicht en vocht hij dit jaar alleen in de hogere -63 kg-klasse (met onder meer zilver op de US Open, en brons op de Canada en Fujairah Open). Op het EK in Montreux daagde de Brusselaar zelfs niet op.

Zijn olympisch ticket werd daardoor in vraag gesteld (in de 63/68 kg-klasse gaat Jaouad Achab voor België naar Rio), maar de 18-jarige taekwondoka, lid van de Waalse federatie werd na communautair gehakketak uiteindelijk toch geselecteerd (ten nadele van de Vlaming Salaheddine Bensaleh). Ketbi heeft keihard getraind en een streng dieet gevolgd om in Rio onder de 58 kilo te raken.

Is hij niet fysiek te veel verzwakt, dan kan hij hopen op een medaille. Zelf zegt de zeer talentvolle Brusselaar, die achtste staat op de olympische -58 kg-ranking, te gaan voor het allerhoogste: goud. Maar dat wordt allicht moeilijk.

Competitie: woensdag 17/8, kwart en halve finales vanaf 20 uur, kleine finale en finale vanaf 1 uur.

Kans op goud: 5%, kans op medaille: 10%.

Thomas Van der Plaetsen in de flow van Thiam?

Zorgt Thomas Van der Plaetsen, na de stunt van Nafi Thiam, ook in de tienkamp voor een knalprestatie?

Het verhaal van Thomas Van der Plaetsen is bekend: groot talent in de tienkamp, maar dan werd zijn ontwikkeling geremd door teelbalkanker. Herstelde van zijn chemokuur, maar was vorig jaar nog niet fit genoeg om zich te plaatsen voor de Spelen.

Door een blessure aan de elleboog wilde hij zo lang mogelijk wachten om dit jaar in competitie uit te komen. De Deinzenaar zette dan ook alles op het EK in Amsterdam.

Met succes: een Europese titel, en 8218 punten, slechts 37 punten onder zijn persoonlijk record. Dankzij onder meer zijn beste worp ooit in het discuswerpen, en net onder zijn hoogste sprong ooit in het polsstokspringen, en dat in verre van ideale weersomstandigheden.

Door zijn elleboogblessure en te weinig training viel het speerwerpen tegen (mede door een nulworp). Ook in de andere disciplines zat er nog flink wat rek op voor de Oost-Vlaming.

Dat wil echter niet zeggen dat Van der Plaetsen (25) rijp is voor een medaille in Rio. Zijn Europese titel was wel mooi, maar de concurrentie heel mager. De vier Europeanen voor VdP op de world ranking van 2016 tekenden bijvoorbeeld niet present.

Met 8218 punten was hij op het EK van 2014 zelfs niet eens in de top vijf geëindigd, laat staan dat die score een olympische medaille zou opleveren.

Ter vergelijking: Hans Van Alphen werd in Londen 2012 vierde op de tienkamp met 8.447 punten, een totaalscore waarmee je op de wereldranglijst van 2016 nu op de vierde plaats zou uitkomen. Algemeen wordt aangenomen dat de grens van een (bronzen) medaille op goed 8500 punten ligt.

Dat is allicht te hoog gegrepen voor Van der Plaetsen, nu dertiende op de world ranking van dit jaar met zijn 8218 punten.

In Rio mikt hij op een flinke verbetering van zijn pr, en op 8400 punten. Pluspunt is dat hij in Brazilië onbevangen zal kunnen lopen, werpen en springen – de grootste stress is immers weg. Bovendien heeft de mentaal sowieso al zeer evenwichtige Deinzenaar een ongelofelijke mentale boost gekregen na het EK.

Op termijn moet hij hoger kunnen mikken dan 8400 punten – richting 8600 -, want door zijn ziekte heeft VdP nog altijd niet volgens het meest efficiënte schema kunnen trainen. Maar als zijn voorbereiding nú al een vijfde à zevende plaats zou opleveren in Rio, inclusief persoonlijk record, dan zou dat qua symboliek heel mooi zijn.

“En dan ben ik écht helemaal terug”, aldus de tienkamper. Geen mens die het hem zou misgunnen.

Competitie: woensdag 17/8, eerste nummer 100 meter vanaf 14.30 uur, donderdag 18/8 afsluitende 1500 meter om 2.45 uur.

Kans op goud: 0,5%, kans op medaille: 2%

Chloé Leurquin op haar geboortegrond

Chloé Leurquin is onze vrouwelijke vertegenwoordigster in het golfen, en start aan vandaag woensdag aan haar eerste ronde. In haar geboortestad…

De Waals-Brabantse begon pas op haar twaalfde met golf, maar maakte al vanaf haar zestiende deel uit van de Belgische nationale vrouwenploeg. In 2013 zette ze de stap van de amateurs naar het profcircuit. Daarin bekleedt ze momenteel de 402e plaats.

Dankzij een goed toernooi in Marokko begin mei kon ze haar plek in de top 60 van de olympische ranking (met een maximum van vier speelsters per land wat betreft de top 15 op de wereldranglijst en twee per land voor het overige deelnemersveld) veiligstellen. Een speciaal moment, want Leurquin werd geboren in Rio, waar haar vader begin jaren negentig werkte.

Op 9 augustus nota bene, wat betekent dat ze daar ook haar 26e verjaardag zal kunnen vieren. ‘Alleen al ernaartoe mogen gaan, is voor mij een overwinning’, verklaarde Leurquin enkele maanden geleden.

Zichzelf een olympische medaille cadeau doen wordt een zo goed als onmogelijke opdracht. In tegenstelling tot het mannentoernooi zal de voltallige top tien wél aanwezig zijn in Rio.

Competitie: woensdag 17/8 eerste ronde vanaf 12.30 uur, tot zaterdag 20/8 final round.

Kans op goud: 0,1%, kans op medaille: 1%.

Elke Vanhoof: finale zou mooi zijn

Een van de spectaculairste en meest bekeken sporten op de Spelen: het BMX. Van een finaleplaats droomt Elke Vanhoof, al jarenlang het uithangbord van het BMX in België, en ook de enige Belgische BMX’er met een topsportcontract (bij Defensie).

Ze veroverde al vijftien nationale titels, werd vierde op het WK tijdrijden in 2014, pakte de Europese titel in 2015 in Erp, werd toen ook eindwinnaar van de European League.

Haar Europese titel in 2015 kon Vanhoof dat jaar niet bevestigen op het WK in Zolder. Door enkele povere starts miste ze nipt de finale, waarna ze haar startpositie aanpaste.

Een zesde plaats op het olympische test event in Rio, in oktober, gaven haar hoop op kwalificatie voor de Spelen, maar begin 2016 verdraaide de 24-jarige Kempense haar knie op stage in de VS. Een meniscusblessure noopte haar tot zes weken rust.

Maar na een voorspoedige revalidatie werd ze zesde op de WB-manche van Papendal, en ondanks een vroege uitschakeling in de kwartfinales van het WK in Colombia, had Vanhoof haar ticket beet voor Rio. Van de zestien gekwalificeerden plaatsen er acht dames zich voor de finale.

Dat zou al een succes zijn voor de Antwerpse, want de concurrentie is groot met titelverdedigster en de regerende wereldkampioene Mariana Pajón (een megaster in haar thuisland Colombia), de Nederlandse Laura Smulders (Vanhoofs trainingsmaatje), de Amerikaanse Alise Post (bijnaam The Beast), de Australische Caroline Buchanan (meerdere keren wereldkampioen)…

In het BMX is een val echter gauw gebeurd, en dan is een verrassing altijd mogelijk. “Als het op een dag eens allemaal meezit, weet je maar nooit”, aldus Vanhoof.

Competitie: woensdag 17/08 kwalificaties vanaf 18.30 uur, vrijdag 19/08 halve finales en finale vanaf 18.30 uur.

Kans op goud: 0,5%, kans op medaille: 5%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content