Wie is de beste indoortennisser ooit?

Roger Federer © Euan Cherry/WENN.com
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dat Roger Federer de beste tennisser ooit is, lijdt weinig twijfel, maar wie is de beste índoortennisser aller tijden?

Van de week wordt in de Londense O2 Arena de ATP World Tour Finals gespeeld, ’s werelds meest prestigieuze indoortoernooi met de acht beste tennissers van de wereld, onder wie David Goffin – voor het eerst rechtstreeks geplaatst. Roger Federer kan die finale van de ATP Tour voor de zevende keer winnen en het alltime record nog wat scherper stellen, net als zijn status van de Grootste Ooit.

Is de Zwitser dat echter ook als je alleen rekening houdt met indoormatchen? Dan moet je in Federers geval al twee ATP Finals-titels aftrekken, want in 2003 en 2004 won hij in Houston, op outdoorhardcourt. Van 2012 tot 2015 moest hij in Londen ook vier keer op rij de titel aan Novak Djokovic laten, nadat de Serviër ook al in 2008 had gewonnen. Hij staat zo op gelijke hoogte met Pete Sampras en Ivan Lendl, die ook elk vijf officieuze wereldtitels (indoor) behaalden. Wie van hen is dan de beste indoortennisser?

Op basis van het aantal toernooizeges geen van bovengenoemde vier. Daar prijken Jimmy Connors (53) en John McEnroe (52) bovenaan. Federer moet het met ‘slechts’ 23 toernooioverwinningen stellen, Djokovic met 12. Met die (grote) nuance dat in de jaren zeventig/tachtig veel meer indoortoernooien op de kalender stonden.

Ook op basis van het zegepercentage moeten Federer en Djokovic het onderspit delven: de Zwitser had, tot voor de start van ATP Finals, een indoorrecord van 269 overwinningen en 64 nederlagen (81 procent), voor de Serviër is dat 135-87 (79 procent).

Connors doet beter met 469 zeges op 572 (82 procent), overtroffen door Lendl met 341 triomfen op 411 indoorduels (83 procent) en McEnroe met 419 op 491 (85 procent). Big Mac won ook drie keer de Masters Grand Prix, de voorloper van de huidige ATP Finals, maar ook een recordaantal van vijf WCT-titels, in de jaren zeventig en tachtig als een ander officieus WK (indoor) beschouwd.

Op basis van die acht titels, plus het hoogste zegepercentage én het op een na hoogste aantal toernooioverwinningen zou je kunnen stellen dat McEnroe dus de grootste indoortennisser ooit is.

Indoorspecialist David Goffin

Hoe zit het, tot slot, met de Belgische deelnemer in Londen, David Goffin? Die behaalde drie van zijn vier ATP-toernooizeges outdoor, waaronder dit jaar in Tokio en Shenzhen. Maar opvallend: zijn zegepercentage indoor (56 op 85, 66 procent) is een stuk beter dan outdoor (140 op 237, 59 procent). In 2017 is dat 17 op 23 indoor (74 procent) en 37 op 53 (70 procent) outdoor.

Een tegenovergesteld beeld bij Rafael Nadal, die andere grootheid in het tennis die in zaal een deel van zijn mogelijkheden lijkt te verliezen: indoor won hij ‘slechts’ 69 procent van zijn wedstrijden (77 op 112), outdoor liefst 84 procent (796 op 945). Bij Federer is die verhouding 81/82. Niet toevallig is Nadal vooral dominant op outdoorgravel, en won hij zelfs nog nooit de ATP Finals – hij stond zelfs ‘slechts’ twee keer in de finale.

David Goffin kan er zich aan optrekken, als hij vanavond in Londen de degens kruist met de Spanjaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier