‘Wie tijdens het WK voetbal beroofd wordt in Brazilië, roept best niet om hulp’

© Reuters

De politie van Rio de Janeiro heeft een lijst gemaakt met tips voor toeristen over hoe ze moeten omgaan met het geweld in de Braziliaanse WK-stad.

De politie van Rio de Janeiro heeft een lijst gemaakt met tips voor toeristen over hoe ze moeten omgaan met het geweld in de Braziliaanse WK-stad. Een opvallend advies: ‘Roep niet als je beroofd wordt op straat, dat heeft toch geen zin.’

Met het WK in zicht heeft de politie van Rio de voetbalsupporters een lijst met tips meegegeven over hoe ze het best kunnen reageren op geweld en criminaliteit in de stad. De essentie van de zaak: reageer gewoon niet. ‘Reageer of roep niet om hulp als iemand je op straat berooft en probeer de overvaller ook niet tot rede te brengen’, leest de infobrochure.

‘De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten en Europa, waar criminele feiten zoals die in Rio veel minder voorkomen, ze zijn het dus niet gewend. Maar het heeft geen zin te jammeren over gedane zaken’, zegt Mario Leite, hoofd van de WK-beveiliging in Sao Paulo, in The Washington Post.

Er worden ruim 700.000 toeristen verwacht in een stad waar in 2012 meer dan 4.000 moorden werden gepleegd. De politie weet hoe gevaarlijk de situatie is in Rio en de toeristen moeten daar eveneens van op de hoogte zijn, schrijft de Amerikaanse krant.

44 procent meer overvallen op straat

De twee grootste problemen in Rio zijn de verhoogde criminaliteitscijfers en de corruptie. Sinds begin 2014 is de hoeveelheid straatroven gestegen met 44 procent. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de toeristen alvast op zeer voorzichtig te zijn in de shoppingcentra want daar vinden geregeld overvallen plaats.

Ook de corruptie en het gebrek aan een sterk politiecorps maken de straten van Rio erg onveilig. De politiemannen hielden al een tweedaagse staking en dreigen ermee ook tijdens het WK niet te zullen optreden als de regering niet zorgt voor hogere lonen en verbeterde werkomstandigheden.

Stadion van 645 miljoen euro

Tot slot is er de ontevredenheid van de Braziliaanse burgers, veroorzaakt door de gigantische geldbedragen die naar de bouw van het WK-stadion in Brasilia gaan. Volgens Associated Press telt het prijskaartje van het voetbalstadion momenteel 900 miljoen dollar, ongeveer 654 miljoen euro, aan overheidsmiddelen.

‘Ik heb niets tegen het WK, maar wel tegen het geld en de corruptie die ermee gepaard gaan. Als de politici een dure weg zouden aanleggen, dan konden we die achteraf tenminste nog gebruiken. Met dit stadion zijn we uiteindelijk niets en het kost ons enorm veel geld’, aldus inwoner Paulo Rodrigues van de hoofdstad Brasilia aan Associated Press. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier