Wilmots: ‘Politici, zwijg over Rode Duivels’

© Belga

Bondscoach Marc Wilmots vraagt de politici om de Rode Duivels niet te recupereren. ‘Het beste wat politici kunnen doen, is niet praten over de nationale ploeg.’

Bondscoach Marc Wilmots vraagt van de politici dat ze zwijgen over de Rode Duivels en hen niet recupereren. ‘Het beste wat politici kunnen doen, is niet praten over de nationale ploeg.’

Bondscoach Marc Wilmots, zelf nog senator geweest voor MR, wil niet dat politici zijn Rode Duivels en de successfeer errond recupereren. In Le Soir vraagt hij hen te zwijgen over de Rode Duivels. Hij wil sport en politiek niet vermengen, ‘want dan zijn we nog lang niet thuis’. Volgens Wilmots kunnen politici best ‘niet praten’ over de nationale ploeg, ‘laat staan dat ze er straks voordeel proberen uit halen’.

‘België is van iedereen maar vanavond toch vooral van ons’

Aan zijn spelers heeft Wilmots gevraagd zich niet al te veel uit te spreken over politiek. Maar uiteraard mogen ze dat wel, ‘want we leven in een democratie’. Vooral kapitein Vincent Kompany spreekt al eens over politiek en maatschappij. In oktober 2012 deed hij dat nogal uitbundig met een enthousiaste tweet na de 2-0-overwinning tegen Schotland: ‘België is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons.’ Een duidelijke verwijzing naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, die na zijn verkiezingsoverwinning zijn militanten toeschreeuwde dat Antwerpen dan wel van iedereen was, maar op die verkiezingsavond toch vooral van hen.

‘Kompany gaat in de politiek’

De Rode Duivels in het algemeen en Kompany in het bijzonder werden tijdens de succesvolle WK-campagne af en toe gebruikt om de Belgische politiek mee te vergelijken. Het ging zelfs zover dat sommige waarnemers dachten dat Kompany en zijn Duivels de grootste bedreiging zouden kunnen worden voor N-VA, dat zich hevig tegen de federale regering kant.

Huub Broers (N-VA) voorspelde in Knack zelfs dat Kompany in de politiek zou gaan. Meer zelfs, volgens Broers moeten ‘Vlaamsgezinde Rode Duivels hun mond houden’: ‘Of dacht u dat daar geen overtuigde Vlamingen bij zitten? Maar hoort u die weleens over politiek? Nee, dus.’ (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier