Wimbledon: groener, groter en (nog) lucratiever

© belgaimage
Chris Tetaert Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Geen plastieken rietjes of zakken meer en plannen om de site te verdrievoudigen. Wimbledon breekt zowaar met tradities.

De heren van de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon werken aan de ecologische voetafdruk van The Championships. De catering is big business in Zuid-West-Londen, maar de afvalberg die de 480.000 bezoekers jaarlijks achterlaten is niet meer te overzien. 330.000 bekers koffie/thee, 230.000 flesjes water, 110.000 pintjes, 86.000 ijsjes, 76.000 sandwiches, 44.000 liter melk, 30.000 pizza’s, 29.000 flessen champagne, 28.000 kilogram aardbeien, 25.000 scones, 16.000 porties fish & chips en 10.000 bekers bevroren yoghurt. ‘Vanaf dit jaar worden alle dranken in de bars en restaurants zonder plastieken rietjes – vorig jaar 400.000 – geserveerd. We kiezen voor een papieren variant die 100 procent biologisch afbreekbaar is’, zei chief executiveRichard Lewis.

Een detail lijkt het, maar volgens de Marine Conservation Society – een vzw die zich inzet voor de bescherming van de zee – worden in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 8,5 miljard plastieken rietjes gebruikt, die in de top 10 zitten van afval dat tijdens strandopruimingen wordt gevonden. ‘In de standjes waar onze merchandise wordt verkocht, zullen we de plastieken zakken weren.’

De goede intenties staan in schril contrast met de ambitieuze plannen van de All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC), dat zijn oog liet vallen op de terreinen van de Wimbledon Park Golf Club, waardoor de totale oppervlakte van de site zou verdrievoudigen. De golfterreinen, verspreid over 300.000 vierkante meter, worden sinds enkele jaren al geleased en worden in 2041 sowieso eigendom van de AELTC, maar zolang wil de club niet wachten.

Drie jaar geleden veegden de 750 (rijke) leden van de club een bod van 40 miljoen euro van tafel. Onlangs werd dat bod verdubbeld en lijkt een meerderheid van de leden, die elk 105.000 euro afkoopgeld zouden ontvangen, toch overstag te gaan. De club beschikt momenteel over 18 wedstrijdterreinen en 22 oefenvelden op gras. Door de uitbreiding en aanleg van nieuwe velden zou ook het kwalificatietoernooi in Wimbledon – en niet langer op de erbarmelijke courts in Roehampton – kunnen gespeeld worden. ‘Dat zou de eerste stap zijn, maar we willen ook de capaciteit van de bestaande terreinen optrekken’, aldus Lewis. ‘We willen op alle vlakken het grootste toernooi van de wereld blijven.’

Dit jaar werd de prijzenpot opnieuw met 7 procent verhoogd, maar na de Brexit en de devaluatie van de pond betaalt alleen Roland Garros ‘minder’ aan de winnaars van het heren- en damestoernooi: 2,5 miljoen euro, bijna 600.000 euro minder dan op de US Open. Het prijzengeld van de verliezers werd opgetrokken naar 44.000 euro, op voorwaarde dat de wedstrijd wordt uitgespeeld. Want vorig jaar stapten zeven spelers, die al met een blessure sukkelden en alleen kwamen opdagen om te cashen, vroegtijdig van de baan. Zij verlaten Zuid-West-Londen straks zonder geld.