WK atletiek: Belgian Tornados moeten vrede nemen met vierde plaats op 4x400m

© BELGA

De Belgian Tornados (Robin Vanderbemden, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée) zijn zondagavond in 3:00.04 vierde geëindigd op de 4×400 meter op het WK atletiek in Londen. Het goud ging naar Trinidad & Tobago, voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Jacques Borlée had voor aanvang de volgorde van zijn viertal gewijzigd. Robin Vanderbemden startte en werd gevolgd door Jonathan, Dylan en slotloper Kevin Borlée.

In de reeksen hadden de Belgen nog een chrono van 2:59.47 laten optekenen. Vanuit baan 9 slaagden de Tornados er echter nooit in mee te spelen voor de medailles. Trinidad & Tobago (2:58.12), de Verenigde Staten (2:58.61) en Groot-Brittannië (2:59.00) bleven de Belgen (3:00.04) ruimschoots voor.

Het Belgisch record van 2:58.52 bleef ver weg. Voor het team van Jacques Borlée is het een tweede vierde plaats op rij, na vorig jaar op de Spelen in Rio, toen het Belgische viertal op drie honderdsten brons misten. De Belgische delegatie blijft zo steken op één (gouden) medaille van Nafi Thiam.

‘We hadden zicht op het podium, dit was de kans’

Coach Jacques Borlée beseft dat er nooit een podiumplek in zat. De keuze voor Robin Vanderbemden was een gok en die is niet uitgedraaid zoals verhoopt, geeft vader Borlée toe.

Vanderbemden moest in de buitenbaan vertrekken en dat bleek zeer ondankbaar. ‘Robin is heel snel vertrokken’, analyseert Borlée, ‘en hij kreeg het heel moeilijk op het einde. Dat hebben we cash betaald. Daarna zaten we in een helse achtervolging, maar eigenlijk was het toen al afgelopen’, zegt de coach van de Belgian Tornados.

Borlée beseft dat de keuze voor Vanderbemden gedurfd was en dat het niet tot het verhoopte resultaat, een medaille, heeft geleid. ‘Robin liep een sterke race in Heusden-Zolder (45.70). We dachten dat hij dit zou kunnen herhalen. Hij liep de eerste 200 meter op kop. We wilden risico’s nemen om beter geplaatst te zijn op 600 meter. Maar dat heeft zich tegen ons gekeerd. Ik wil hem niet met de vinger wijzen. Hij heeft het geprobeerd.’

Voor de rest van de wedstrijd waren de Tornados op achtervolgen aangewezen en dat ligt hen niet, is Borlée eerlijk. ‘Het probleem bij de 4×400 meter is dat als we niet soepel lopen, we maar terrein blijven verliezen.’

Nochtans had de coach er een goed oog in, zeker met de tijd die zijn ploeg al liep ( het Belgisch record van Rio was in Londen voldoende geweest voor zilver, nvdr). ‘Als we de tijden bekijken dan hebben we het in ons om vooraan mee te doen’, zegt Borlée. ‘Ik geloofde zelfs in goud als we ons goed konden plaatsen.’ Dan zorgt opnieuw een vierde stek op een groot kampioenschap natuurlijk voor frustratie. ‘Er is zeker frustratie. Opnieuw vierde. We hadden zicht op het podium, dit was de kans. Dat is sport’, besluit Jacques Borlée.