WK atletiek: Usain Bolt neemt afscheid met blessure, goud voor Groot-Brittannië op 4x100m

In de laatste race van zijn carrière blesseerde loper Usain Bolt zich en haalde hij de finish niet. © REUTERS

Het laatste kunststukje op het internationale toneel van spurtfenomeen Usain Bolt is met een sisser afgelopen. In de finale van de 4×100 meter op het WK atletiek in Londen blesseerde de slotloper van Jamaica zich. Het goud ging naar Groot-Brittannië.

De 30-jarige Usain Bolt was de laatste loper in een team met starter Omar McLeod, Julian Forte en Yohan Blake. Na een twintigtal meter lopen begon hij te trekkebenen, in zijn laatste race kwam de wereldster niet over de finish. De achtvoudige olympische kampioen greep zo naast een twaalfde wereldtitel, hij blijft steken op 14 WK-medailles.

Uiteindelijk veroverden de Britten Chijindu Ujah, Adam Gemili, Daniel Talbot en Nethaneel Mitchell-Blake verrassend het goud in 37.47. De Verenigde Staten, met onder meer Justin Gatlin en Christian Coleman, snelden in 37.52 naar het zilver. Het brons was voor Japan (38.04).

Het Jamaica van Bolt won elke grote aflossingswedstrijd sinds 2009, zaterdag kwam een einde aan hun indrukwekkende reeks.

Vorig weekend moest Usain Bolt de wereldtitel op de 100 meter aan Gatlin laten. Die haalde het in 9.92 voor Coleman (9.94) en Bolt (9.95).