WK korfbal: eindelijk nog eens goud voor België?

© /
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Na acht zilveren medailles op rij wil België eindelijk nog eens goud behalen op het WK korfbal. In eigen land krijgen ze alvast de steun van koning Filip.

Om de vier jaar strijden zestien nationale korfbalselecties voor de wereldtitel. Voor het eerst sinds 1991 mag ons land het WK nog eens organiseren, toen – niet toevallig – de laatste keer dat België goud veroverde. Niet toevallig ook een finale tegen Nederland, dat al de drie eerste wereldkampioenschappen (1978, 1984 en 1987) gewonnen had, en na de Belgische triomf in 1991 alle wereldtitels tot en met 2011 wegkaapte. Telkens na finalewinst tegen België, al was de jongste eindstrijd, in China, wel spannend: 32-26. Ook op de laatste editie van de World Games, de Spelen voor niet-olympische sporten, in 2013 in Colombia, moesten de Belgian Diamonds het onderspit delven tegen Oranje (19-25).

Voor het komende WK, dat vrijdag start en eindigt op zondag 8 november, zijn België en Nederland weer topfavoriet. Belangrijkste outsider is Chinees Taipei, dat naast ‘moederland’ China mag aantreden, zoals ook de Spaanse provincie Catalonië onder eigen vlag een ploeg afvaardigt. Vreemd genoeg zijn die ‘kleintjes’ de sterkste korfballanden, naast (veel) grotere als Rusland, Duitsland, Brazilië, Hongarije, Australië, China, Zuid-Afrika, Engeland, Portugal, Polen en Tsjechië.

De deelnames van niet-officiële naties is niet het enige uitzonderlijke aan korfbal. De enige balsport immers waarin mannen én vrouwen samen in competitie treden, evenwaardig verdeeld over een kern van zestien. Opvallendste geselecteerde bij de Belgian Diamonds van bondscoach Detlef Elewaut: Annelies Vandenberghe. De speelster van KKC Voorwaarts uit Edegem heeft nu zestig caps op haar naam staan en zal op het WK in eigen land allicht het record van Nancy Baele (61) verbeteren. Baele was speelster van de nationale ploeg die in 1991 goud won. Een goed voorteken?

Genoeg steun zullen Vandenberghe en co alvast krijgen, want de finale in de Antwerpse Lotto Arena is nu al uitverkocht. Ook koning Filip heeft al enkele maanden laten weten dat hij aanwezig zal zijn.

België opent vrijdag (30 oktober) om 14 uur het WK in het Gentse sportcentrum Bourgoyen tegen Australië, Nederland neemt het tegelijkertijd op tegen Tsjechië in sportcentrum Tielenhei in Tielen. Daar vinden de voorrondes en kwartfinales plaats. De halve finales en de strijd om de verdere ereplaatsen (op 5, 6 en 7 november) verhuizen naar de Lotto Arena. Alle wedstrijden zullen live gestreamd worden op het YouTubekanaal van de Internationale Korfbalfederatie (youtube.com/ikfchannel), dat samen met de Koninklijke Belgische Korfbalbond (KBKB) het toernooi organiseert. Wie de Belgian Diamonds op de voet wil volgen kan dat op de fanpagina op Facebook.

Voor, tijdens en na het WK zijn allerhande activiteiten gepland om het korfbal bekender te maken bij het grote publiek. In samenwerking met Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) kregen de voorbije weken al zo’n tweeduizend kinderen over heel Vlaanderen korfbalinitiaties. Begin 2015 telde Vlaanderen 55 korfbalverenigingen en ruim 7000 leden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content