WK schaken: Magnus of de Tijger? (video)

© IMAGEGLOBE

Vooruitblik op het wereldkampioenschap schaken, dat deze maand plaatsvindt in het Indische Chennai. Een duel tussen titelverdediger Viswanathan Anand en de jonge Noor Magnus Carlsen.

Een jonge, coole hemelbestormer en een bezadigde, gelouterde titelverdediger: de aanstaande match om het wereldkampioenschap schaken tussen Magnus Carlsen (22) en Viswanathan Anand (43) heeft iets van de befaamde kampen tussen Gary Kasparov en Anatoli Karpov uit de jaren tachtig, zij het zonder de politieke implicaties. Sindsdien – en zeker sinds het afscheid van Kasparov in 2005 – is het schaken wat van de voorpagina’s verdwenen. Het ontbrak de sport aan charismatische figuren, er waren een tijdje twee schaakbonden en schaken was te weinig tv-geniek.

Er moest een nieuw icoon opstaan – dat vond ook Kasparov zelf – en zo iemand is er de laatste jaren in de figuur van de Noor Magnus Carlsen. Geen wonderkind (hij begon pas op zijn achtste met schaken), geen schriele nerd (hij poseerde voor kledingmerk G-Star samen met Liv Tyler) en een overdonderende zegedrang. Carlsen knokte zich met ieders instemming naar de top van de schaakolympos. Uit de vorige WK-cyclus trok hij zich nog terug uit onvrede met bepaalde speelcondities, maar nu staat hij er eindelijk. In maart won de Noor het uitdagerstoernooi en vanaf 9 november mag hij het in een ‘best of 12’ opnemen tegen Viswanathan Anand.

Geen eenvoudige klus, want de sympathieke Indiër is niet de eerste de beste. Sinds 2007 houdt hij de schaakkroon in handen en sindsdien verdedigde hij die al drie keer met succes. De Tijger van Madras (Madras is de oude benaming van de stad Chennai waarvan Anand afkomstig is) draait al een kwarteeuw mee aan de schaaktop en heeft ervaring zat.

Carlsen krijgt wel de beste kansen toegedicht, hij heeft een hogere rating, jeugdige vechtlust en is in staat om bloed uit een steen te knijpen. De Noor is een geweldige toernooischaker, maar heeft niet die ervaring in matchen waarbij je dag na dag tegenover dezelfde tegenstander plaatsneemt. Daar liggen kansen voor Anand. De Indiër, die in eigen land de bekendste sportman en waanzinnig populair is, heeft het thuisvoordeel: de WK-match vindt plaats in Chennai. De partijen zijn te volgen via chennai2013.fide.com en de ontknoping valt ten laatste op 28 november.

Carlsen maakte al als dertienjarige naam in de schaakwereld, kijk maar eens naar onderstaande uittreksel (uit de documentaire Prince of Chess) over zijn verbijsterende partij tegen grootmeester Gary Kasparov in 2004:

De Noor was ook eens te gast in het Nederlandse tv-programma ‘De wereld draait door’, waar hij het in een blitzschaakpartij opnam tegen de Nederlandse schaakheld Hans Böhm:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier